Skocz do zawartości

Koszalin vol. VI

wojna1939

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 247
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
witam
Jako że jest to forum poszukiwaczy...jak dla mnie nie bardzo jest wystawianie tu rzeczy które miały już swoją wartość w papierkach....chyba nie o takie poszukiwania tu chodzi??;))
Sam je czyściłem z pajęczyn i wiekowego" kurzu...
To co ,kiedy spotkanie??
Pzdr der K.

Chwała,

niezwykle ciekawe te zdjęcia. Szczególnie pożar. Oryginał czy...?

Omen - a Ty masz tylko jedna fotkę z dawnego Koszalina? A lata 40, 50? Coś napewno masz.

Powyższe dotyczy wszystkich z bandy. Jak coś posiadacie to zapodajcie.

Tymczasem - miłego przeglądania rodzinnych albumów - M.

Pierwsze zdjęcie to pierzeja wschodnia rynku - Muhlentor Str.(obecna ul.Młyńska). Czyżby ognisko" było wynikiem fety zwycięskiej ratniej armii"? Moim (subiektywnym) zdaniem to jakiś mały samozapłon" gdzieś z lat 20 lub 30 XXwieku. Ale skąd tam tyle ludzi i kim oni sa???
Drugie zdjęcie (niezbyt odległe od pierwszego) to róg Hohetor Str., Neutor Str. i Muhlentor Str.(obecnej ul.1-go Maja, ul.Zwycięstwa i ul.Młyńskiej) przy Markt Platz.
Duży budynek na rogu Zwycięstwa i 1-go Maja to hotel Kronprinz"
Pozdrawiam L.

Zapomniałem o specjalnej dedykacji dla kolegi poszukiwacza" z podartej wioski spotkanego w miejscowości O. Uprzejmie donoszę" (biorąc z ciebie przykład) że intryga na nic się nie zdała a anda oszołomów" z utęsknieniem czeka na kolejne spotkanie aby w radosnej atmosferze powspominać nasze pierwsze spotkanie.
Pozdrawiam (w drugą stronę)
L.

Wojna nic Cię nie ominęło. To do kolegi" z branży, który lubi sobie poczytać co słychać w Koszalinie. To już przeszłość ale odświeżam mu pamięć.
Byłęm u Omena. Nie jest źle. Chłop jeszcze żyje:)
Pozdrawiam L.

Chwała,

żyje tylko zboczył. Zaczął bardziej interesować się ptaszkami (tymi co fruwają). Ale nadal mamy nadzieję na wyjazd do Darłowa na Zlot jego zielonym potworem i być może der K. zrobi swój/swoje jednoślad/y.

Generalnie nie jest źle. Kto ma jakieś kontakty z archiwum miejskim. Przydałoby sie wyciągnąc trochę niepublikowanych materiałów o K.

M.

Witam!

Niestety te zdjęcia nie są oryginałami(albumowo)

Jeżeli chodzi o ten pożar to kol. luger był najbliżej
Jest to pożar budynków pierzei wschodniej w dniu 6 czerwca 1933 roku.Jeśli chodzi o drugie zdjęcie to jest to widok Rynku Staromiejskiego na pierzeję wschodnią i południową.
kol.W trochę tych zdjęć można zamieścić na stronie

Witam !
Cmentarz , którego zdjęcie zamieścił kolega karis to ja pamiętam...
Poszperałem trochę w rodzinnych dokumentach , ale mam problem - dużo jest w języku pisanym cyrylica i .. okazało się , że sobie ( po kilkudziesięciu latach przerwy )nie radzę z czytaniem ?!
Mam nadzieję na coś ciekawego.
Pozdrawiam !
R

Chwała,
O.: nie przejmój się językiem, razem damy radę 9przy browarze wszystko przetłumaczymy hi hi).

Rzeczywiście do archiwum jest wstęp wolny, trzeba tylko wiedzieć czego szukać. trzeba pomysleć o wyprawce do arch. kiedy jeszcze mrozy trzymaja, żeby nie tracić później cennych godzinek sezonu.

Karis(J.): K. słynął kiedyś z łososi - właśnie wczoraj natnąłem się na taką informację.

Przekopujcie dalej zakamarki historii - widzę coraz więcej ciekawych rzeczy, faktów.

Tymczasem - M.

Witam :)

Panowie tak mnie ciągnie na wykopki że po prostu nie wiem czy wytrzymam , może ktoś ma jakiś pomysł aby zima się skończyła ?

Kolego Karis może byś wyjaśnił że ja to nie ty ? bo to mnie trochę w ku........... możesz trochę opowiedzieć o sobie ogólnie ile masz lat , czy coś w tym stylu ? jak nie chcesz się z nami spotykać w „ Zaciszu „ to miej odwagę na parę słów o sobie !!!!!!

Panowie piątek się zbliża jakieś pomysły !!!!!!!!!

Pozdrawiam...J...

Witam !
Drogi Jarosławie , ponieważ posiadanie jak również używanie materiałów wybuchowych bez stosownego pozwolenia jest prawnie zabronione , trochę się kilofem ponapieprzasz ( ochywiście jak nie wytrzymasz ) , ale na słabego nie trafiło..
A poważniej , to ta zima trwa już stanowczo zbyt długo !!!
Z wiosennym pozdrowieniem !!
R.

witam
Tylko Jarosław nikogo nie pogryź.
Wszystko inne możesz robić....szczególnie u siebie w domu i w obejściu ;))))
A karis ,jak dla mnie dalej pozostaje wirtualny.....nie uwierzę jak nie zobaczę....jak jesteś...wyślij chociaż fotkę jakiegoś swojego członka(tylko się nie pomyl);))))))

A na poważnie...przeglądałem kilka stronek z których można by czerpać inspiracje co do zawartości ,po co odkrywać już odkryte....no chyba że ktoś lubi
Przykład http://www.schneidemuhl.net
Pozdrawiam der K.

Chwała,

der. K: zawartość(podział na tematy, rozwiązanie galerii) jest taka jak nam odpowiada. Powiększymy to jedynie o nasze znaleziska (fotka + opis).

Jarosław vel Karis - już go widzę:
uzbrojony w łom, kilof, piłę łańcuchową, wszelkiego rodzaju noże i szpikulce, lutlampy, baniak z benzyną i wykrywkę opatuloną kożuszkiem baranim, spowity parą jak parowóz przemierza głuszę leśną powodując zejścia śmiertelne zwierzyny (ze strachu tudzież ze śmiechu)... mówią, że w jego okolicy widuje się o tej porze roku tajemniczego Jakiegośkogoś spowitego parą jakby szukającego czegoś w lesie...

Jeśli szykujecie spotkanie w ten łik-end to nie liczcie na mją obecność. Muszę skończyć stronę, bo jak tera tego nie zrobię to później będzie ciężko. Szlifować można w trakcie.

na fot.: wherpass wydany w Köslin 18.12.1940r.

Bywajcie więc - idzie chwilowe ocieplenie - M.

Witam
Tak się rodzą legendy!
...tak ,to by na pewno zwiększyło popularność naszej strony ,tylko trzeba by było zmienić jej tytuł na np:
Sasquatch z Góry Chełmskiej ;)))))

Ciekawy ten wehrpass...wymacany w necie?
Masz fotki innych stron..?

Co do tego łikendu też średnio" mi pasuje.
Pozdrawiam der K.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie