Skocz do zawartości

Koszalin vol. VI

wojna1939

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 247
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Witam.
Żaku pozazdrościł Wam znajdek i trafił niśmiertelnik chyba zapasowej kompanii mostowe (saperów) wz. 1917, ale nie jesteśmy pewni więc wrzucił to na identyfikacje. Romko

http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=264343

Witam
W39 ,trza rzucić dziadostwo...szkoda czasu.

Rozumiem ,zima ,mrozy ,ale żeby tak bez słowa (otuchy)...nikt nie ma nic do powiedzenia? ;))
Ciekawe kiedy odpuści? Wszystkie dotępne prognozy krzyczą!! mrózzz ,na tydzień do przodu. Jak tu żyć?;))))))

Z+R gratuluję nieśmiertelnika....wyszło coś jeszcze?
Po ostatnich wypadach moja saperka straciła geometrię hihi

Pozdrawiam der K.

Chwała,

jak tu się czarować, że bedzie lepiej z pogodą... nie ma co. Pozostaje jedynie mieć nadzieję, że nie popadniemy w nałóg (sobotnie spotkania) hi hi. Ja i tak do połowy marca jestem uziemiony... no chyba, że mimo wszystko jak się ociepli w końcu wyskoczę w teren.

Tymczasem wolne chwile umilam sobie pracą hi hi.

Bywajcie i ciepło się noście. M.

Prognozy faktycznie dobre na olimpiade zimową. Młodzież" tymczasem zachęcona blaszką rozpoczeła ferie z planami na c.d. a tu wschodnie mrozy pokrzyżowały te plany Pozostało czyszcenie zaległych wykopków.
Żaku nic specjalego wiecej nie trafil oprócz tego że saperka po wypadzie do spawania (ale nie nówka od J. ta trzyma sie dobrze)
Co tam u naszego najbliższego sąsiada z sąsiedniej dzielnicy? czekaliśmy po prezentacji znajdek der K. na fotki Jarosława z wypadu w plener...

Panowie tak mało barwnie na naszym forum może wrzucicie fotkijakichś nieprezentowanych dotąd przedmiotów (na pewno coś macie) Nic tak nie podgrzewa atmosfery" w zimowy dzień jak ciekawe fanciki...
M. pracuj, pracuj a... będą efekty.
Pozdrawiamy wszystkich gorąco siedząc przy rozgrzanym kominku i popijając zimny napój ( ja tylko popijam;)).
R. i Ż.

ja coś zamieszcze sądze że odpowiedniego na śrdek zimy. Może niebardzo to wygląda ale to ciekawa rzecz i napewno poniemiecka". To rodzaj suwaka do obsługi pieca na brykiet (niemiecka dokładność). Są tam dwa termometry na których za pomocą suwaków ustawiało sie temperature wewnątzr i na zewnątrz wtedy w krateczkach ustawiała sie ilość brykietów jaką należało wrzucić do pieca. Orginalne prawda? Dodam że zostało to wykopane za Koszalinem. z drugiej strony jest jeszcze instrukcja ale po niemiecku więc nie cytuje i adresy przedstawicielstw w: Berlin, Breslau i Konigsberg.
brykiet załadowany ... od razu cieplej... R.

Chwała,

zaiste ciekawe rzeczy prezentujesz i opowiadasz kolego R. może tak więcej - ja niestyty jestem tera nastawiony tylko na odbiór 9za dużo do zrobienia). Czekam więc niecierpliwi na jakies opowieści, które umila mi krotkie chwile odpoczynku w pracy.

Bywajcie i dokładajcie do kominków z umiarem, żeby starczyło na dłużej.
M.

P.S.
R.: nasze sprawy jutro zakończę. M.

Witam!

Rzeczywiście coraz mrożniej na dworze.Trzeba jeszcze troche poczekac do wiosny...niestety.Ostatnio szukałem stron w internecie o podziemiach berlińskich i natrafiłem na taką: www.berliner-unterwelten.de Warta obejrzenia!

Kolego omen myślę że ta fotka przedstawia koszaliński rynek staromiejski podczas odbudowy po wojnie

Chwała,

na fotce od Omena:

połnocno wschodnia strona zabudowy przy obecnym Rynku Staromiejskim (na fot. w trakcie budowy). Na drugim planie widać kościółek przy ul. Mickiewicza.

Fajnie O., że myślisz o materiałach do strony. Poszukaj jeszcze i może jakieś wspomnienia...

Apeluję do wszystkich: zbierajcie materiały (fot., prasa, opowieści, wspomnienia, inne) związane z K. Wszystko się przyda.

K.: te podziemia rzeczywiście jakieś mikre hi hi jak dla Pigmejów - ale ciekawe.
A co Ciebie tak (dla odmiany) ciągnie w podziemia. Za zimno na polowe manewry? Będzie jeszcze zimniej.

Bywajcie - M.

P.S.
Materiały przysyłajcie mailem.
M.

Witam
Znajdka jak najbardziej na czasie...uwzględniając aktualny widok z okna. Całość wykonana z drewna..oprócz wiązań.
Pochodzenie dosyć mgliste...żadnych bić...chyba że pod spodem wiązań. Z wywiadu wiadomo jedynie że...Niemce panie jeździli". Biorąc pod uwagę wszystkie dane..podejżewam zastosowanie pocztowe...prawdopodobnie kurier jeździł....ale pewien nie jestem
Pozdrawiam der K.

Chwała,

to może jakieś zawody zorganizujemy:

kto pierwszy dotrze na deskach z widomoością do wszystkich kiedy następne spotkanie?

der K. czyżbyś został nabywcą owych czarownych desek?

Nie zapomnijcie o słowach na stronkę... zbierajcie opowieści.

Tymczasem - M.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie