Gość Napisano 28 Wrzesień 2003 Napisano 28 Wrzesień 2003 O! Widzę, ze stary wątek Janusza wrócił. Z tego co wiem nie wysadzono wszystkiego. Pytałem trochę ludzi, ktorzy by coś pamiętali z tego okrasu, wielu pracowało nawet na lotnisku u ruskich. Wysadzono z tego co wiem jedynie pasy startowe, dokładnie czterema ładunkami (wypada po dwa na jeden pas). Infrastruktura musiała być w miarę dobrym stanie, gdyż tuż po zajęciu z lotniska zaczęli korzystać Rosjanie. Leje po pasach zasypano ziemią, zalano wodą a resztę zrobił styczniowy mróz. Co ciekawe ruscy używali niemieckich bomb zgromadzonych na lotnisku, to co zostało wysadzono po wojnie. A czy ma ktoś może mapkę lotniska z pierwotnym układem pasów? Kumpel mówi, że krzyżowały się one pod niewielkim kątem a ja mam informację, że były rownoległe w osi wschód-zachód tak jak obecnie...
Gość Napisano 28 Wrzesień 2003 Napisano 28 Wrzesień 2003 A jeszcze jedno mi się przypomniało: w 1945 roku kiedy zbliżał się front lotnisko było celem rosyjskich bombardowań, podobno dosyć intensywnych. Jak przegrzebię notatki z wizji lokalnej i wywiadu środowiskowego" to dam znać.
Mathew Napisano 28 Wrzesień 2003 Napisano 28 Wrzesień 2003 Do GMJa chodziłem po lasach na północ od wioski Zadzień. Postaram się zamieścić jakieś zdjęcia. (jak je pstryknę)PozdrawiamMathew
Jura Napisano 28 Wrzesień 2003 Napisano 28 Wrzesień 2003 Witam!Mathew- gdzie jest ta wioska Zadzień- nie znalazłem jej w atlasie- czy to jakaś dzielnica, przysiółek?
Mathew Napisano 28 Wrzesień 2003 Napisano 28 Wrzesień 2003 Na południowy-wschód od miejscowości Zendek ( 1 km )pozdrawiamMathew
tomek_bielsko Napisano 4 Grudzień 2003 Napisano 4 Grudzień 2003 2 miesiace temu chodzilem w okolicach zendka a dokladniej kolo tego schronu i tak jak jest zdjecie zrobione znalazlem monetke 1937,flaka(chyba tak to sie nazywa ,poczatkuje wiec wyrozumialosci),luski mausera i to wszystko :)(urzylem zdjecia kolegi-jura)p.s niech ksywka was nie zwiedzie jestem z okolic :)
tomek_bielsko Napisano 4 Grudzień 2003 Napisano 4 Grudzień 2003 nichce mi sie zaladowac zdjecie moze tak :)http://www.odkrywca-online.com/picsforum1/1160.jpg
Kaligari Napisano 2 Czerwiec 2008 Napisano 2 Czerwiec 2008 z tego co wiem w Pyrzowicach byly trzy pasy i tworzyly one trojkat
KoMbAtAnT Napisano 18 Maj 2009 Napisano 18 Maj 2009 odgrzewam kotletamoże ktos wie od kogo, z czego taka znajdkapozdrawiam
coriolan Napisano 18 Maj 2009 Napisano 18 Maj 2009 POLSKI NIEMIECKI próba {f} Versuch {m} doświadczenie {n} Versuch {m} eksperyment {m} Versuch {m} spróbować versuchen kusiciel {m} Versucher {m} kuszenie {n} Versuchung {f} pokusa {f} Versuchung {f} pokuszenie {n} Versuchung {f}
KoMbAtAnT Napisano 18 Maj 2009 Napisano 18 Maj 2009 tak tak wiem, to jest plakietka z stanowiska doświadczalnego.:)Interesuje mnie przeznaczenie tej plakietkipozdro
wojwoj Napisano 18 Maj 2009 Napisano 18 Maj 2009 mówiąc po polsku Versuchsstelle to stacja/stanowisko doświadczalne. kształt dziwny, nie widziałem takiego. Luftwaffe w Peenemuende miało inne i z numerami. Masz lepsze, większe fotki tej odznaki?
wojwoj Napisano 18 Maj 2009 Napisano 18 Maj 2009 oj, się kurde jakoś wstrzeliliśmy postami. takie odznaki spełniały rodzaj przepustek do określonych stref. Były róznokolorowe - kolor okreslał wstęp do części strefy. Tyle że powtarzam - niespotykany poza Peene (przynajmniej dla mnie) kształt i brak numeru. Może Udetfeld było na tyle małym ośrodkiem, że tego nie praktykowano...
coriolan Napisano 18 Maj 2009 Napisano 18 Maj 2009 Palkietka ma przypinkę - oczywiście do odzieży,bo do czego innego?Stawiam na przepustkę
KoMbAtAnT Napisano 18 Maj 2009 Napisano 18 Maj 2009 narazie moczy sie w oliwce, może częśc syfu odejdzie. Kolor zielony, jedyne sygmatury narazie to 342wym.ok 4cm x 4,5 cmwykonanie cynk.Lotnisko raczej większych rozmiarów.http://www.eksplorator.com/22.htm
Kuba_70 Napisano 18 Maj 2009 Napisano 18 Maj 2009 Stronka o lotnisku udetfeldt :http://www.fortyfikacja.pl/?a=zendek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.