Skocz do zawartości

Udetfeld-Tarnowitz-raz jeszcze

Gość jms

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
O! Widzę, ze stary wątek Janusza wrócił. Z tego co wiem nie wysadzono wszystkiego. Pytałem trochę ludzi, ktorzy by coś pamiętali z tego okrasu, wielu pracowało nawet na lotnisku u ruskich. Wysadzono z tego co wiem jedynie pasy startowe, dokładnie czterema ładunkami (wypada po dwa na jeden pas). Infrastruktura musiała być w miarę dobrym stanie, gdyż tuż po zajęciu z lotniska zaczęli korzystać Rosjanie. Leje po pasach zasypano ziemią, zalano wodą a resztę zrobił styczniowy mróz. Co ciekawe ruscy używali niemieckich bomb zgromadzonych na lotnisku, to co zostało wysadzono po wojnie. A czy ma ktoś może mapkę lotniska z pierwotnym układem pasów? Kumpel mówi, że krzyżowały się one pod niewielkim kątem a ja mam informację, że były rownoległe w osi wschód-zachód tak jak obecnie...
Napisano
A jeszcze jedno mi się przypomniało: w 1945 roku kiedy zbliżał się front lotnisko było celem rosyjskich bombardowań, podobno dosyć intensywnych. Jak przegrzebię notatki z wizji lokalnej i wywiadu środowiskowego" to dam znać.
Napisano
Do GM

Ja chodziłem po lasach na północ od wioski Zadzień. Postaram się zamieścić jakieś zdjęcia. (jak je pstryknę)

Pozdrawiam
Mathew
  • 2 months later...
Napisano
2 miesiace temu chodzilem w okolicach zendka a dokladniej kolo tego schronu i tak jak jest zdjecie zrobione znalazlem monetke 1937,flaka(chyba tak to sie nazywa ,poczatkuje wiec wyrozumialosci),luski mausera i to wszystko :)
(urzylem zdjecia kolegi-jura)
p.s niech ksywka was nie zwiedzie
jestem z okolic :)
  • 4 years later...
  • 11 months later...
Napisano
POLSKI NIEMIECKI
próba {f} Versuch {m}
doświadczenie {n} Versuch {m}
eksperyment {m} Versuch {m}
spróbować versuchen
kusiciel {m} Versucher {m}
kuszenie {n} Versuchung {f}
pokusa {f} Versuchung {f}
pokuszenie {n} Versuchung {f}
Napisano
mówiąc po polsku Versuchsstelle to stacja/stanowisko doświadczalne.
kształt dziwny, nie widziałem takiego. Luftwaffe w Peenemuende miało inne i z numerami. Masz lepsze, większe fotki tej odznaki?
Napisano
oj, się kurde jakoś wstrzeliliśmy postami.
takie odznaki spełniały rodzaj przepustek do określonych stref. Były róznokolorowe - kolor okreslał wstęp do części strefy.
Tyle że powtarzam - niespotykany poza Peene (przynajmniej dla mnie) kształt i brak numeru. Może Udetfeld było na tyle małym ośrodkiem, że tego nie praktykowano...
Napisano
narazie moczy sie w oliwce, może częśc syfu odejdzie. Kolor zielony, jedyne sygmatury narazie to 342

wym.ok 4cm x 4,5 cm

wykonanie cynk.

Lotnisko raczej większych rozmiarów.

http://www.eksplorator.com/22.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie