Skocz do zawartości

Kocioł sycowski

Q3N

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja tylko wiem odrobine o niemieckich umocnieniach, które przebiegały od miejscowści Domaszowice, przez Syców po Milicz (tzw. linia d-1).
Napisano
Witam,ja z kolei wiem iż linia B1 przebiegała w pobliżu wsi Idzikowice i koło Dziadowej Kłody.Walki w kotle przebiegały w pobliżu zamku w Sycowie.
Napisano
Witam,ja z kolei wiem iż linia B1 przebiegała w pobliżu wsi Idzikowice i koło Dziadowej Kłody.Walki w kotle przebiegały w pobliżu zamku w Sycowie.
Napisano
OK.Q3N masz rację.Mimo to że Syców nie był przygotowany do obrony,to walki trwały trzy dni z jedn.52Armii Radz.które wyparły Niemców z miasta.Niemcy byli okopani w zamku sycowskim,skąd próbowali się przebić do Oleśnicy,aby ułatwić to zadanie niemiecki garnizon w Oleśnicy wysunął swoją czołówkę wsparta czołgami do wsi Poniatowice.Myślę że tych faktów nie można rozdzielać.Był to zaczątek kotła,tak więc połączyłem oba fakty.
Napisano
10 lat temu w okolicach miejscowosci Stradomia przy trasie Sycow-Olesnica-Wroclaw moj znajomy zatrudniony w tamtejszym nadlesnictwie wyoral w lesie przez przypadek stg44 w bardzo przyzwoitym stanie,a w okolicznych wioskach ludziska trzymaja niezle fanty-pozostalosci wojenne-10 lat temu nie widzialem tam nikogo z wykrywka, nie wiem jak tereaz ale teren ciekawy
Napisano
Tak wiem,lotniska dla Ju-52 i dlaszybowców desan.lotn.transportowe,lotnisko Me-110.Są położone między Gesią Górka,Sokołowicami a Janosem.Co tam teraz jest?.
Napisano
Wczoraj odwiedziłem sycowskie muzeum i została mi podarowana ksiażeczka z różnymi informacjami na temat sycowa i okolic sa w niej zapiski naocznych swidków z wyzwolenia sycowa.Po przeczytaniu tej ksiązki zorientowałem sie ze mieszkam obok jednego z żyjacych swiadków i uczestnika wyzwolenia sycowa.
Napisano
Jeszcze mała suggestiaQ3N,jeśli jest to teren zalesiony to wybierz sie do nadleśnictwa w Sycowie,oni na swoich mapach mają naniesione okopy,pozd.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie