Rumburak Napisano 28 Maj 2003 Autor Napisano 28 Maj 2003 Hello!W Polsce obowiązuje przepis, że niczego co zostało wyprodukowane przed 1945 rokiem nie wolno wywozić za granicę bez specjalnego pozwolenia np. od konserwatora zabytków. Kto mnie oświeci co będzie z tym zapisem jeżeli Polska wejdzie do UE? Czy nadal będą takie przepisy skoro praktycznie nie będzie kontroli na granicach? A poza tym taki zapis jest chyba przeciwstawny zasadzie swobodnego transferu towarów w UE. A może się mylę?Wyjaśnijcie jak to będzie.PS. Na pewno jest tak, że po wejściu Polski do UE łatwo będzie kupić jakiegoś tigra czy pantere na zachodzie i przewieźć ją do nas, bo ołat celnych, ani żadnych innych nie będzie, bo być nie może.
proscan Napisano 28 Maj 2003 Napisano 28 Maj 2003 Nadal będzie obowiązywał zakaz wywozu - nic się nie zmieni. Ganica pozostaje granicą (na mapie). Kto i jak to będzie egzekwował, to diabli wiedzą, ale wtym względzie prawo się nie zmienia. Nie będzie można wywieźć nawet starego zardzewiałego garnka, bez zgody konserwatora.Piotr
Gość Napisano 28 Maj 2003 Napisano 28 Maj 2003 w dodatku panowie celnicy sobie bardzo biorą do serca ten przepis, i zrobili mi sprawe w sądzie art .74 bo wywoziłem bagnet do lebela, i jak baran ostatni im pokazałem ......, sprawe prokurator przedstawił do umorzenia ale nerwy .....
Magach7 Napisano 28 Maj 2003 Napisano 28 Maj 2003 Ja przekraczałem granicę Kudowa / Nachod z zakupionym jeszcze w Polsce hełmem (dla przyjaciela w Czechach) i celnicy go zupełnie olali. W drodze powrotnej jechało jeszcze wiecej fantów ale ich poza paierosami i alkoholem nic nie interesowało :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.