Skocz do zawartości

wywożenie zabytków w UE

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hello!

W Polsce obowiązuje przepis, że niczego co zostało wyprodukowane przed 1945 rokiem nie wolno wywozić za granicę bez specjalnego pozwolenia np. od konserwatora zabytków. Kto mnie oświeci co będzie z tym zapisem jeżeli Polska wejdzie do UE? Czy nadal będą takie przepisy skoro praktycznie nie będzie kontroli na granicach? A poza tym taki zapis jest chyba przeciwstawny zasadzie swobodnego transferu towarów w UE. A może się mylę?
Wyjaśnijcie jak to będzie.

PS. Na pewno jest tak, że po wejściu Polski do UE łatwo będzie kupić jakiegoś tigra czy pantere na zachodzie i przewieźć ją do nas, bo ołat celnych, ani żadnych innych nie będzie, bo być nie może.
Napisano
Nadal będzie obowiązywał zakaz wywozu - nic się nie zmieni. Ganica pozostaje granicą (na mapie).

Kto i jak to będzie egzekwował, to diabli wiedzą, ale wtym względzie prawo się nie zmienia. Nie będzie można wywieźć nawet starego zardzewiałego garnka, bez zgody konserwatora.

Piotr

Napisano
w dodatku panowie celnicy sobie bardzo biorą do serca ten przepis, i zrobili mi sprawe w sądzie art .74 bo wywoziłem bagnet do lebela, i jak baran ostatni im pokazałem ......, sprawe prokurator przedstawił do umorzenia ale nerwy .....
Napisano
Ja przekraczałem granicę Kudowa / Nachod z zakupionym jeszcze w Polsce hełmem (dla przyjaciela w Czechach) i celnicy go zupełnie olali. W drodze powrotnej jechało jeszcze wiecej fantów ale ich poza paierosami i alkoholem nic nie interesowało :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie