Skocz do zawartości

2 pp Leg.

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 63
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Cmentarz poległych żołnierzy 2 pp leg. w 1939 roku w ostatniej bitwie w marszu ku Warszawie.
Leży tu blisko 1000 naszych chłopaków (nie tylko z 2pp i 2 DP, ale również z innych jednostek, które ewakuowały się do stolicy).
Po tej jednej z najkrwawszych i chyba jednej z najmniej znanych bitew pozostawiono wiele makabrycznych wspomnień.

Pozdrawiam, Mariusz, grupa historyczna Patria"

Napisano

Razem z moją grupom podjęliśmy się cichej opieki nad tym miejscem.
W tym roku kontynuując piękną tradycję z czasów okupacji udekorowaliśmy cmentarz na 1 listopada.
Na każdym z 1000 krzyży były kwiaty i znicz.
Pamiętamy o tych którzy za nas polegli!

Napisano
AK, czy zdjęcia, które zamieściłeś są Twoją robotą?
Czy mógłbyś mi je podesłać na legion1@op.pl w jak najlepszej rozdzielczości?
Pytam, ponieważ szukam wszelkich materiałów do ogólnego tekstu o 2pp, nad którą obecnie pracuję, a który będzie zamieszczony w sieci.

W ogóle bardzo proszę wszystkich, którzy mają jakiekolwiek materiały o tym pułku (w szczególności o jego walkach w wojnie obronnej 1939 roku) o podzielenie się nimi ze mną – legion1@op.pl.
Mam wrażenie, że pułk ten jest trochę „zaniedbany” we wszelkich opracowaniach.
A przecież był jednym z najbardziej walecznych.

Pozdrawiam, Mariusz
Napisano
Hmmm, ciekawostki?
Zapewne wiecie gdzie była podpisywana kapitulacja Powstania Warszawskiego w 1944 roku.
Otóż podpisanie tego aktu mogło odbyć się gdzie indziej, gdyż żołnierze 2 pp namierzyli niemieckie pozycje moździerzy wokół twego dworku.
Niestety 2 PAL nie miał już amunicji...
Napisano
A z zabawniejszych momentów można wymienić ucieczkę dowódcy 2 pp – płk. Ludwika Czyżewskiego w zasięgu wzroku niemieckich czołgistów.
Na szczęście dla niego pancerniak jadąc swym czołgiem patrzył akurat w inną stronę :)
Napisano
A działo się to we wsi między Wola Krzysztoporską a Górami Borowskim. czyli w Kacprowie.
MAB podeśle Ci te zdjęcia. Jeżeli będą za słabe to w wolnej chwili moge zrobic lepsze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie