Skocz do zawartości

2 pp Leg.

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ostatnio zdobyłem kolorowy rysunek-plan z lat 30-tych zatytułowany :

Plan zbiornika na wodę dla koszar 2 p.p.Leg. w Pińczowie"

i teraz pytanie - w swoich szpargałach znalazłem że pułk ten stacjonował w Sandomierzu ,z wyłączeniem I batalionu (w Staszowie). O co więc chodzi z tym Pińczowem?
(jutro postaram się wstawić zdjęcie planu).
Proszę o pomoc.
  • Odpowiedzi 63
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Po zakończeniu wojny z bolszewikami pułk początkowo stacjonował najpierw w Grodnie a następnie w Piotrkowie Trybunalskim. W 1923 r. został przesunięty do Pińczowa. Ze względu na szczupłość oraz zły stan koszar I batalion został umieszczony w Staszowie. Na początku 1931 r. reszta pułku została przeniesiona do Sandomierza.
Napisano
Dar28psk - dzięki za pomoc ,to rozwiązuje sprawę. Zrobię jutro zdjęcie planu ,ale będzie kiepskie (spróbuję też zrobic skan i rozesłać zainteresowanym).

Revolt - nie zapomniałem ,tylko ciągle siedzę na studiach bez dostępu do netu. Klikne do Ciebie w świeta! :)

pozdrawiam i dzięki za pomoc

bjar_1
Napisano
Witam.
To w Pińczowie 21 wrzesnia 1924 roku odbyły sie uroczystości przekazania sztandaru pułkowi ufundowanego przez społeczeństwo Piotrkowa Trybunalskiego i ziemi piotrkowskiej. Co ciekawe prawie dokładnie 15 lat później ten własnie pułk walczył z niemcami na kierunku piotrkowskim.

Pzdr AK77
Napisano
Witam.
To w Pińczowie 21 wrzesnia 1924 roku odbyły sie uroczystości przekazania sztandaru pułkowi ufundowanego przez społeczeństwo Piotrkowa Trybunalskiego i ziemi piotrkowskiej. Co ciekawe prawie dokładnie 15 lat później ten własnie pułk walczył z niemcami na kierunku piotrkowskim.

Pzdr AK77
Napisano
Ooooo :)
A może rozwiniemy ten wątek generalnie o całym 2 pp, a w szczególności o jego walkach w czasie kampanii?
Przyznam że to mój konik i zbieram wszystko co możliwe na jego temat...

Pozdrawiam, MAB
Napisano
z tego co mi wiadomo mój dziadek był przed wojną w 2pp.leg. w Staszowie to był chyba 1936 rok. We wrześniu walczył w okolicach Samboru,Stryja,Drochobycza ale nie jestem pewien czy to było z 2pp.leg. Chciałbym się dowiedzieć też jaki pułk walczył w tamtych okolicach.
Napisano
Witam.
Dobry pomysl aby rozwinąć temat do całego 2 pp. Jak dostanę dostęp do lepszego komputera to wstawię parę zdjęć, w tym z cmentrza gdzie leżą polegli żołnierze 2 pp.

Pzdr
Michał mam dostęp , ale ograniczony bo dziś jestem w pracy.
Napisano

Pomnik żołnierzy poległych podczas obrony odcinka Księży Młyn - Góry Borowskie na cmentarzu w Grocholicach.

Pzdr AK77

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie