Skocz do zawartości

Mit Montgomerego Bernarda w Galaktyce

a.korbaczewski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zgadzam sie, ze Monty wcale nie byl wielkim dowodca, ale byl we wlasciwym miejscu o wlasciwym czasie. Nie zapominajmy, ze zotal dowodca 8 armii tylko dlatego, ze general ktory mial odjac to stanowisko (nie pamietam nazwiska) zgunal w katastrofie lotniczej. A tak to co osiagnal?? zdobycie Caen po 6 tygodniach?? Operacja market -Garden (gdzie moja 101 dostala ostro po d....)?? Moze obroncy Montego cos wymysla, ja natomiast mam cytat z ksiazki A. McKee Caen droga do zwyciestwa" o Montym. Wszystko sie dzialo podczas przegladu wojsk kanadyjskich przez Montego przed D-Day:
Monty przypominal bardziej profesora college'u albo ascete. Zrobil kiepskie wrazenie, kiedy powiedzial podczas wizytacji naszych szeregow: Kanadole nie skorzystali z propozycji, A kiedy tradycyjnie zaczal rzucac po osiem dziesiec papierosow w tlum tysiecy kanadyjczykow, ktorzy mieli wiecej papierosow niz mogli wypalic, zolnierze poczuli sie obrazeni. Dla nas Monty byl zerem"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie