Skocz do zawartości

Świdwin 1945

rafal_ma

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Natknąłem się na informacje, że od 5 do 7 marca 1945 1,2 i 4 dywizja likwidowały zgrupowanie niemieckie, okrążone na południe od Świdwina. Wie ktoś może gdzie to było konkretnie?
Napisano
he he... dobre. wszędzie to było. trójkąt świdwin, drawsko, łobez to tak zwany worek. w każdym lasku prawie coś sie działo
Napisano
kłopot polega na tym że w tym rejonie niemcy nie mieli jakichś stałych pozycji, umocnień. Ot zagnali towarzystwo do lasu, otoczyli i ganiali sie po wioskach. Mam mapki tej operacji ale nie chce mi się wyciagać skanera i tego wszystkiego podłączać. Jak ci bardzo, bardzo zależy to zeskanuję. mam też mapki z miejscami leśnych pochówków ale tych nie udosteniam tym bardziej że sam z wykrywką nie chodzę po lasach.
A ten korpus to ss był tylko z nazwy raczej choć trochę tego tałatajstwa tam było ponoć.
Napisano
generalnie to nie mam nic do ukrycia i dlatego możemy spokojnie rozmawiać na forum, chyba że trzeba przesłać coś mailem to tak
Napisano
też jestem zainteresowany eksploracją kotła świdwińskiego " i zamierzam się tam niedługo wybrać ......ciekawe czy warto???
Napisano
jakby ktoś miał jakąś mape czy szkice terenów świdwina (działań wojennych) to bardzo bym prośił o wysłanie jej na mój adres

jakubkowalczyk89@interia.pl

młody poszukiwacz z koszalina:)
  • 3 weeks later...
Napisano
Może coś wiecej na temat Świdwina i okolic z okresu drugiej wojny światowej.Jestem nowym mieszkańcem Świdwina i się troche interesuje historio tych okolic,dzięki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie