megakura Napisano 18 Grudzień 2005 Autor Napisano 18 Grudzień 2005 seria z kotwiczka" jedene z lepszych ksiazek jakie czytalem, traktujace o wojnie morskiej obydwu wojen swiatowych. niestety tytul ksiazki mocno wrowadza w blad, przynajmniej mnie. spodzewialem sie opisu miniuty po minucie jak prien wdarl sie do bazy r.n. ten watek zajmuje pare stron i jest bardzo ogolny. ksiazko raczej opisje najwazniejsze wydarzenia, wspomnienia priena z jego zycia, czyli decyzja wsapienia do marynarki, pierwsze rejsy, szlify oficera, czas Wielkiego Kryzysu w niemczech. jest to dosc ciekawe szczegolnie sytuacja niemiec podczas zalamania rynku, nastroje niemcow , bezrobocieitp. natomiast opisy bitew niezbyt porywajace, bardzo ogolne. ksiazka krociutka, ja poradzilem sobie z nia w jeden dzien.trudno jednoznacznie stwerdzic czy jest dobra czy kiepska, powiedzmy ze fakt iz napisal ja as u bootwaffe juz wystarczy:)milego czytaniakloss
wulfgar Napisano 18 Grudzień 2005 Napisano 18 Grudzień 2005 Jesli chodzi o wojne U-bootów to wg mnie o wiele lepsze są ksiązki: np Herberta Wernera Żelazne Trumny" albo np. Biografia Kretschmera pt Wilk na Atlantyku" aut. Terence Robertson.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.