Rybciak Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 A może ktoś z Was zdjęcia Podzamcza" we Włoszczowie, a raczej tego co tam po nim zostało? Wiem że po samym zamku to tylko ponoć fundamenty, ale zabudowania dworskie się zachowały.
acer Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 Piotrze, chyba Jana Kazimierza zamieniłeś z Kazimierzem Wielkim - w miejscu pomnika w Żeleźnicy miał spaść z konia jak głosi legenda. Mam info o ddziałach ale wszystko w papierach i trzeba by wyciagnąć. Marcin" też był leśnikiem hyhy.
acer Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 Jest taka fajna dwutomowa książczka Lasy nasiąkłe krwią"traktująca o miejscach pamięci narodowej i wszelkich zdarzeń historycznych na terenie Radomskiej Dyrekcji Lasów Państwowych ze ścisłym podziałem na Nadleśnictwa, miejscami zdarzeń historycznych, i dokładną lokalizacją wg. nomenklatury map leśnych. Wiele tam informacji, niestety było to wydanie wewnętrzne wyłącznie dla pracowników LP.Wszelkie miejsca walki, potyczek, mogiły, et cetera.
piotrk1 Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 Co do Kazimierza masz rację,a le dokument sygnowany ta miejscowością istnieje.Czy można tą książęczkę gdzies dostać. Musi byc interesująca. Czy sa tam zaznaczone miejsca bitwy pod Chotowem i Kuźnicy.
piotrk1 Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 Fakt, że Marcin" był leśnikiem. Musiał być dobry w swym fachu, bo nawet po wojnie, powrocie z łagru zatrudniono go w Lasach"
acer Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 Cóż, Żeleźnica to bardzo stara wieś, bardzo. Nazwa od dużej zawartości żelaza w miejscowej glebie - czerwone glinki ?Książeczka niestety wydana tylko na potrzeby LP Dyrekcji Radomskiej, tylko w Nadlesnictwach lub u pracowników.Dam ci skan wieczorem. Coś więcej o niej powiem.
piotrk1 Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 Dzieki, będę jutro.Jestem słaby w internecie, ale po trochu sie uczę.Żeleźnica tak jak i Oleszno to stare miejscowości, kilk laty temu na Lednicy w Olesznie odkopano groby darniowe sprzed kilku tysięcy lat.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.