Gość Napisano 24 Maj 2003 Napisano 24 Maj 2003 Nie wiem czy kiedykolwiek ktoś z was słyszał o bazach łodzi podwodnych na terenie Gdyni. W czasie II wojny były dwie. Jedna z nich znajduje się obecnie na terenie portu wojennego w Gdyni i o niej nie będę pisał. Ta druga obecnie nie używana znajduje się na terenie Płyty Redłowskiej. Jest ona na terenie jednostki wojskowej. Do kompleksu prowadzi wielka brama. Za nią znajduje się bunkier. Ma on 10 pięter poniżej lustra wody. Są tam 2 elektrownie, magazyny, wartownie, kuchnie, koszary. Są też 3 hale, do których wpływały łodzie podwodne. Niemcy jak się wycofywali z Gdyni wysadzili śluzy znajdujące się od strony morza i woda zalała wnętrza. W latach 70-tych Rosjanie próbowali wypompować wodę z kompleksu, sprowadzili bardzo wydajne pompy, jednak to nie przyniosło oczekiwanych rezultatów. Na terenie kompleksu była składowana amunicji i torpedy. Nie ma możliwości dokładnej penetracji ponieważ jest bardzo mętna woda i prawdopodobnie w podziemiach są zalane także miny. Wokół tego kompleksu znajdują się liczne okopy i bunkry ogólnie dostępne, jeden nawet pod wpływem silnych sztormów i podmycia klifu zsunął się w stronę morza.
arcady Napisano 24 Maj 2003 Napisano 24 Maj 2003 Znowu jakieś niesamowite opowieści...Formalnie bardzo ciekawe, ale uśmiać się można. Kiedyś słyszałem o podobnej azie" własnie na Oksywiu...Schrony i okopy" faktycznie są, ale z innej epoki.Pozdro
Gość Napisano 24 Maj 2003 Napisano 24 Maj 2003 Mhmmm, a w Grocie Marysieńki (jest tam chyba coś takiego lub podobnego) cumował Tirpitz i Bismarck.pozdrawiam, MPS> Poproszę o źródło, jestem niezmiernie ciekaw.PS2> Ten bunkier, o którym wspomniałeś, to stanowisko ogniowe armaty 130 mm z baterii artylerii stałej (lata '50).
Magach7 Napisano 24 Maj 2003 Napisano 24 Maj 2003 10 pięter, tak? To byłby to pierwszy podziemny niemiecki schron na u-booty :-) Szkoda, że to lipa.
Tom Napisano 24 Maj 2003 Napisano 24 Maj 2003 To prawda,sam widziałem. ;) Moja rodzina mieszkała w tym rejonie podczas okupacji i z opowieści wiem że byłe tunele i schrony ,ale nie TUNEL czy bunkier dla łodzi podwodnych.Klif redłowski to skarpa wysokości około 30-40 metrów potem plaża i woda.Można do tej pory zobaczyć resztki bateri morskiej,tunele i schrony (znajdują sie poza terenem wojskowym).Pierwszy kwietnia chyba kolega przespał.
adam242 Napisano 25 Maj 2003 Napisano 25 Maj 2003 Ale ktoś ma fantazje !!Takie posty wypada jedynie przemilczeć i pozostawić bez komentarza.
nikt Napisano 25 Maj 2003 Napisano 25 Maj 2003 Tak tak to prawda! mój kolega znalazł tam jedyny zachowany egzemplaż tygrysa nad królewskiego i przeciwlotniczy pancerfaust a takze zabytkowy bagnet do karabinu debel":))))
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.