Skocz do zawartości

śnieg nie przeszkodził

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Oglądając znaleziska na forum mozna czasami popaść w kompleksy, ale jak się nie ma zbyt wiele czasu, ale za to jest determinacja to mozna i na mikołaja coś spod śniegu wyciagnąć. Godzina szukania, spektakularne to to moze nie jest, ale zawsze cieszy oko i na półkę coś można znów położyć.
Blacha Zapasowa kompania dział piechoty 24 Zapasowego Pułku Piechoty
Guzik legionowy chyba wz 19
trochę grosiwa a właściwie pfenigiwa :))
sztućce,w tym widelec sreberko wyprodukowany z okazji jakiegoś święta
nozyk do papieru angielski
łuski sztuk trzy polsko-niemieckie
a wszystko to z jednego dołka, a właściwie wkoło dołka, bo dawny własciciel spotkał tu prawdopodobnie latajacego, rozrywkowego ogórka i do vaterlandu nie doszedł.
Pozdrawiam bjara i coriolana. dzięki za pomoc w identyfikacji blachy
darz dół
Grzech

Napisano

A to sto metrów dalej. Teren płąski jak deska, pół metra pod ziemią spałszczone na placek wiadro (jakże częsty i wkurzający przypadek)i już miałem zasypywać, ale wkładam cewkę do dołka a tam jeszcze coś piszczy, 10 cm głębiej, wyglądało jak garnek, ale takich garnków jak najwięcej. W środku jeszcze farba i zaczepy do fasunku, w sumie po oczyszczeniu będzie się dobrze prezentował.
Pzdr.

Napisano
wykopałem go w szeroko pojętych Borach Tucholskich, na górze jest monogram,a pod spodem wygrawerowane bodajże 22 october.
Biorąc pod uwagę fakt że każdy ze sztućców był z innej parafii to fakt rozszabrowania jest nie do przebicia. Jak widać takie przypadłości nie były obece takzę naszym dzisiejszym zachodnim sąsiadom.
Pozdrawiam
Napisano
Kurczę, zapomniałem sprecyzować, o który widelec chodzi.. Chdoziło mi o ten zardzewiały po lewej. Mój jest identyczny, tyle że zachowały się na nim jeszcze drewniane okładki. To jest wojskowy widelec czy może też cos z szabru?..
Pozdro.
Napisano
Do kowal ommie" - nie wiem czy ten widelec pochodzi z szabru, czy może z domowej szuflady, ale na pewno nie jest to wzór wojskowy, tylko przedwojenna niemiecka cywilna" produkcja. Wiem, bo jadam takimi codziennie :) W domu rodzinnym zachowała się cała kolekcja przedwojennych sztućców.
Pozdrawiam
Napisano
Witam

A ja bije do tego Angielskiego nożyka do papieru" z prawej, od srebrnego widelca.
Wykopałem identyczny w moich okolicach tj Darłowa
Z kad wiesz że Angielski i do papieru? wiesz coś wiecej o takich nożykach?.. były w ekwipunku żołnierzy??.. jakich?
Napisano
Z tym angielskim nożykiem to się troche pospieszyłem, bo to informacja nie sprawdzona, a podana przez znajomego (obenie jestem na etapie ustalania szczegółow), a nóż ten raczej nie był używany do krojenia, bo jest zbyt delikatny no i wykonany z mosiądzu co go raczej eliminuje nawet do użycia w morderczych" zamiarach.
Pozdrawiam
Grzech
Napisano
majstergrzech - hmm, to ciekawa sprawa, pewnie jakiś żołdak niemiecki wziął ten widelec z domu.. Mój wykopałem wśród różnych innych dupereli..magazynki, śledzie do celty i takie tam.. Nawet się trochę chromu ostało i drewniana okładka.. No nic, miłych poszukiwań życzę..
Pozdro, kowal
Napisano

Wygląda na to że środy to dla mnie szczęśliwe dni. Choć pogoda w kratkę (co widać na zdjęciu :))i godzina chodzenia to nakopałem się jak pies na spacerze.
A wyszły:
Dwa nieśmiertelniki
2 i 5 marek z krasnalem Hindenburgiem
2 x 50 pfennigów
naście fenigów od 1 do 10 pfennig
srebrny widelec
widelec aluminiowy chyba wehrmachtowski (znawców proszę o identyfikację)
srebrana łyżeczka
srebrne i mosieżne zakończenia noży z grawerką
lampa sztuk 1
filiżanka skasowana, ale fajny orzełek na pieczęci
jakieś popierdółki
Darz Dół
grzech

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie