Skocz do zawartości

Bydgoskie spotkania

mech

Rekomendowane odpowiedzi

Witam poszukiwaczy z okolicy ;)
Co do tunelu pod Wzgórzem Dąbrowskiego:czy przypadkiem jakieś 7-8 lat temu nie podejmowano próby wejścia do niego?
Miał tam być poniemiecki schron przeciwlotniczy.Sprawą zajmował się między innymi Norbert Sikorski z Bydgoszczy. Ciekaw jestem czy nadal mieszka w Bydgoszczy i czy nadal się zajmuje ematami". Może ktuś ma z nim jakiś kontakt?Jeśli nie to może warto by było się z nim skontakcić?
Pozdrawiam i właśnie wsiadam w pociąg do Brombergu-tym razem Osowa Góra i resztki kotła toruńskiego w planach na ten weekend. Dam znać jak wyjdzie coś ciekawego.Może papierośnica generała Otto Ludeckego? Albo jakiś niemiecki hełm z podpisem cyrylicą żołnierza z 15 dywizji ;)
Słoma

Witam.
Odnośnie tunelu pod Wzgózm Dąbrowskiego,w temacie najbardziej zorientowany jest kolega Mech i stowarzyszenie BUNKIER".
Słoma jestem ciekawy jak Ci wyjdą wykopki w naszym mieście-mam nadzieje ,że się odezwiesz co ciekawego znalazłeś.
Życzę powodzenia i co tam słychać w Toruniu ciekawego.
Pozdrowienia Thor.

Patrzę w okno a za nim leje deszcz,myślę Słoma,że zabrałeś płaszcz przeciwdeszczowy.
Tylko nie zwalaj tę pogodę na jakieś animozje toruńsko-bydgoskie.Mam nadzieje,że znaleziska po 15 łotewskiej DP ss wynagrodzą Ci tą pogodę pod psem.Jeszcze raz życzę odnalezienia tej papierośnicy o której wspominałeś,jak wrócisz z wędrówki to pochwal się fantami ,które znalazłeś.
Z pozdrowieniem patrona poszukiwaczy DASZ HEŁM Z CYRYLICĄ"
Thor.

Witam szanownych kolegów z okolic Bydgoszczy.
Troche zaspałem na pierwsze spotkanie w zeszły czwartek. CZy nadal mozna powiększyć grupę własna osobą??
Jest szansa na drugie spotkanie w najbliższej przyszłości?
Pozdro,

Thor65:pogoda nie była taka straszna,choć buty przemokły;)
Niestety na 15 SS się nie wybraliśmi i teraz trochę żałujemy. Podjechaliśmy na Sartowice,Marzy,Grupę. Bida na maxa. Łaziliśmy na dwie piszczały bite 12godzin i jedyne co wyszło to blaszka gościa z zapasowej kompani MG,kilka łusek do peszy, srebrna łyżka i 9 (dziewięć)łusek do Mauserka.Od razu dodam że teren przekopany an maxa i takie doły niezasypane, że można nogi złamać.
A wokół Osowej Góry wyciąga się u Was jakieś fanciory?Czy 15 cała zdążyła się zwinąć przed odcięciem przez Rosjan?Słyszałem że większość przejechała szosą do Nakła (gdzie zresztą ostro dostali od Rosjan) i jedynie jakaś część dostała się pod ogień radziecki z południa na Osowej.Może jakiś wspólny wypad jeśli cuś tam jednak wychodzi?
Pozdrawiam
Słoma
PS.Animozje bydgosko-toruńskie zxawsze wkładam w kieszeń
kiedy sięgam po wykrywacz.Tym bardziej, że pochodzę z Landsberg/Warthe ;)

Cześć Słoma.
Dzieki za relację z twojej ostatniej wyprawy.
Myślałem , że będzie bardziej owocna.
Co do Osowej Góry to osobiście tam nie byłem , dlatego byłem ciekawy jak Ci poszło.
Z tego rejonu ze słyszenia wiem ,że wychodziły drobne fanty , nic szczególnego.Wszystko jeszcze może się zdażyć.15 SS tak , jak wspomniałeś wycofała się w stronę Nakła.
Wspólne wyprawy zawsze wchodzą w grę.
Na razie z kolegami planujemy wypad naPOLSKI WRZESIEŃ 39"
Pozdrowienia Thor.

Na Osowej szukam rekreacyjnie od dwóch lat i nie stwierdziłem żadnych śladów walk. Moja rodzina i inni tam zamieszkali opowiadaja, że jakaś potyczka w styczniu 1945 roku odbyła się na polach tam gdzie teraz są domki. W latach
60-siątych podczas rozbiórki zabudowań folwarku
Osowa Góra wykopano kilkanaście szkieletów jednak bez oporządzenia mogącego świadczyć, że to żołnierze. W opracowaniach dotyczących walk o Bydgoszcz mówi się o krwawych walkach na Osowej podczas odwrotu 15Dyw SS, jednak opowieści ludzi którzy to pamiętają oraz spomnienia pisane nie potwierdzają tego faktu.
Chociaż kto wie.

• 2 years later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie