HAFCIARZ1 Napisano 8 Grudzień 2005 Autor Napisano 8 Grudzień 2005 jak sprawdzić orginalnoś tej monety ? jak kupować zeby się nie oszukać , macie jakieś sposoby ? a tak propo jaka wartość jest tej monety ?
MEKO Napisano 8 Grudzień 2005 Napisano 8 Grudzień 2005 Ort Toruński Jana Kazimierz i wygląda na orginał ale i to duże ALE bo one były bite od 1650r . Proponowałbym iść z tą monetą do profesjonalnego munizmatyka bo jeśli się okarze że jest to orginał a nie kopia to będzie to rewelacja na całego . Bo najdroższe roczniki tego orta z 1668 kosztują ponat 4000 zł a ten twój może inawet raz jeszcze .A w jaki sposób go zdobyłeś może to coś wyjaśni?
HAFCIARZ1 Napisano 8 Grudzień 2005 Autor Napisano 8 Grudzień 2005 WITAM. ODKUPILEM KILKA STARYCH MONET WŚRÓD NICH BYŁA TA. POPRZEDNI WŁAŚCICIEL TEŻ NIE ZNAŁ JEJ POCHODZENIA. DLATEGO NIE JESTEM PEWNY JEJ ORGINALNOŚCI.
MEKO Napisano 8 Grudzień 2005 Napisano 8 Grudzień 2005 To został ci tylko profesjonalny munizmatyk w Poznaniu lub Wrocław
MEKO Napisano 8 Grudzień 2005 Napisano 8 Grudzień 2005 Może to być rewelka i to spora wrto ją sprawdziść .
MEKO Napisano 8 Grudzień 2005 Napisano 8 Grudzień 2005 A jeszcze jedna sprawa jaka waga i średnica tej monety ?
HAFCIARZ1 Napisano 9 Grudzień 2005 Autor Napisano 9 Grudzień 2005 w granicach 4cm srednicy i waga około 30g czy naprawde orginał tej monety stoi tak wysoko ?
nosfer3 Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 Przyłączam się do opini mojego przedmówcy.Jeżeli to faktycznie ort toruński to zdecydowanie jest to fals.Przemawia za tym kilka istotnych dla tej monety detali.Po pierwsze orty bite były w srebrze.Wyjątek stanowiły unikatowe odbitki monet w złocie.Ale to byc może wina skanera i myląca barwa zdjęcia.Istotne sa pozostałe 2 fakty które mnie utrwalaja w opnini o falsie.Jak juz wspomniano orty toruńskie zaczeto bić od 1650 roku,wówczas to nasz król (Jan Kazimierz) ponownie wprowadził do obiegu monety o nominale orta (1/4 talara).Jego poprzednik Władysław IV Waza zrezygnował z bicia tego typu monety skupił sie na biciu monet o wiekszych nominałach talary,półtalary...Poza tym na orcie o którym mowa zwraca uwage tytulatura na awersie.Na wszystkich ortach Jana Kazimierza napis otokowy jest sekwencja skrótów (...np.: IOH : CAS . D : G REX . POL & SUEC . M . D . L . R . P .). Pełną tytulaturę króla stosowano jedynie na monetach koronnych od póltalara wzwyż.:)
Enes Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 nosfer3, jeżeli to fals to musi być wykonany na bazie oryginału. Niestety teraz już częściej będziemy się spotykać z fałszywymi monetami, ponieważ wystarczy iść z oryginałem do jubilera i w ciągu kilku dni możemy mieć tyle monet ile nam się zamarzy. Pozdrawiam
Jacek P Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 nosfer3 - Gratuluje wiedzy!!!!!!! Troszke optymizmu, gdyz dopoki beda tacy znawcy - dopoty falsy beda tylko falsami :-)))
sopel69 Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 A wniosek taki Panowie , nie kupować tylko znajdywać :).Dla mnie osobiście kupiona rzecz nie ma wartości, a znaleziona nigdy nie będzie falsem no chyba ,że z epoki a to też fajna rzecz:)) pozdrowienia
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.