Skocz do zawartości

fals czy orginał

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jak sprawdzić orginalnoś tej monety ? jak kupować zeby się nie oszukać , macie jakieś sposoby ? a tak propo jaka wartość jest tej monety ?

Napisano
Ort Toruński Jana Kazimierz i wygląda na orginał ale i to duże ALE bo one były bite od 1650r . Proponowałbym iść z tą monetą do profesjonalnego munizmatyka bo jeśli się okarze że jest to orginał a nie kopia to będzie to rewelacja na całego . Bo najdroższe roczniki tego orta z 1668 kosztują ponat 4000 zł a ten twój może inawet raz jeszcze .A w jaki sposób go zdobyłeś może to coś wyjaśni?
Napisano
WITAM. ODKUPILEM KILKA STARYCH MONET WŚRÓD NICH BYŁA TA. POPRZEDNI WŁAŚCICIEL TEŻ NIE ZNAŁ JEJ POCHODZENIA. DLATEGO NIE JESTEM PEWNY JEJ ORGINALNOŚCI.
Napisano
Przyłączam się do opini mojego przedmówcy.Jeżeli to faktycznie ort toruński to zdecydowanie jest to fals.Przemawia za tym kilka istotnych dla tej monety detali.Po pierwsze orty bite były w srebrze.Wyjątek stanowiły unikatowe odbitki monet w złocie.Ale to byc może wina skanera i myląca barwa zdjęcia.Istotne sa pozostałe 2 fakty które mnie utrwalaja w opnini o falsie.Jak juz wspomniano orty toruńskie zaczeto bić od 1650 roku,wówczas to nasz król (Jan Kazimierz) ponownie wprowadził do obiegu monety o nominale orta (1/4 talara).Jego poprzednik Władysław IV Waza zrezygnował z bicia tego typu monety skupił sie na biciu monet o wiekszych nominałach talary,półtalary...
Poza tym na orcie o którym mowa zwraca uwage tytulatura na awersie.Na wszystkich ortach Jana Kazimierza napis otokowy jest sekwencja skrótów (...np.: IOH : CAS . D : G REX . POL & SUEC . M . D . L . R . P .). Pełną tytulaturę króla stosowano jedynie na monetach koronnych od póltalara wzwyż.:)
Napisano
nosfer3, jeżeli to fals to musi być wykonany na bazie oryginału. Niestety teraz już częściej będziemy się spotykać z fałszywymi monetami, ponieważ wystarczy iść z oryginałem do jubilera i w ciągu kilku dni możemy mieć tyle monet ile nam się zamarzy. Pozdrawiam
Napisano
A wniosek taki Panowie , nie kupować tylko znajdywać :).Dla mnie osobiście kupiona rzecz nie ma wartości, a znaleziona nigdy nie będzie falsem no chyba ,że z epoki a to też fajna rzecz:)) pozdrowienia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie