Skocz do zawartości
  • 0

Oznaka niemieckiej piechoty górskiej ???

KamAndy

Pytanie

Napisano

Witam.
Znalazłem pod Warszawą cienką blaszkę (załączoną obok) o wymiarach 60x46mm. W środku szarotka, u góry napis EDELWEISS, na dole: GEBIRGSRAD. Pozostałości po kółkach do mocowania.
Czy takie oznaczenia używane były przez niemieckie jednostki górskie?
Może ktoś wie więcej na temat tej blaszki(do czego była mocowana i gdzie noszona)?
Pozdrawiam. Andy.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A miało być tak pięknie :).
Dzięki za informacje. Może chociaż ten rower górski był przedwojenny. Muszę sprawdzić.
Pozdrawiam. Andy.
Napisano
Edelweiss to byl duzy dom sprzedazy wysylkowej. oferowal mydlow i powidlo" - od wozkow dziececych, przez rowery, patefony, narzedzia na aparatach fotograficznych konczac. w pewnym sensie przypominal dzisiejsze supermarkety. przewazaly w nim produkty niemarkowe podpisane edelweiss" natomiast tylko niewielki odsetek towarow pochodzil od znanych producentow.
Napisano

Witam.
Znalazłem pod Warszawą cienką blaszkę (załączoną obok) o wymiarach 60x46mm. W środku szarotka, u góry napis EDELWEISS, na dole: GEBIRGSRAD. Pozostałości po kółkach do mocowania.
Czy takie oznaczenia używane były przez niemieckie jednostki górskie?
Może ktoś wie więcej na temat tej blaszki(do czego była mocowana i gdzie noszona)?
Pozdrawiam. Andy.

Napisano
to by sie zgadzało co pisze adler. mam aluminiowy pojemnik na gwintowana pokrywke i na denku jest sygnatura
EDELWEIS
HALT KALT UND HEISS
no i oczywiście kwiatek równiez jest
pzdr
Bar_Naba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie