Skocz do zawartości

Jak namierzyć podmiejskie wysypisko śmieci?

dygacHQ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam

jak Wy to robicie, trzeba przejść się po urzędach, zajrzeć do mapek (tylko jakiego typu)?
Szukam gdzie wokół mojego miasta przed wojną było wysypisko. Powiem tak - prawdopodobnie trafiłem (teraz są tam pola porośnięte trawą ok 1km za miastem.

Pozdr
dygac
Napisano
Ja rozmawiałem po prostu ze starszymi ludźmi. Np. ustaliłem ,że w okresie międzywojennym w mojej miejscowości wysypisko mieściło sie w pobliżu jeziora. Obecnie jest tam boisko sportowe i teren został podniesiony o jakieś 3-4m. Nie moge więc dokopać się do starych butelek , talerzy itp. :( Pytaj ludzi.
Napisano
O koledzy koledzy ruszcie troche swoimi makówkami, troszeczke wyobraźni oraz znajomość historji danego okresu i problem z głowy.
Przykład: wchodzisz do opuszczonego domu co najpierw robisz? Napewno sprzątasz, ponieważ w tym okresie co miało znaki niemieckie i nie było garkiem lub przydatnym sprzętem szło na śmietnik, a gdzie były śmietniki napewno z tyłu za budynkami i najlepiej tam gdzie były doły lub stawy albo bagienka. W tym czasie ludność tak nienawidziła niemców że każdą rzecz z nimi związaną wywalała jak najdalej aby nie przypominała im ciężkich czasów.
Natomiast jeśli szukasz rzeczy schowanych to musisz wziąść pod uwagę czy uciekinierzy mieli czas na ukrywanie czy opuszczali swoje domostwo w ostatnim momencie, tu daje znać o sobie historia danego terenu, lub informacie o wcześniejszych odkryciach, nawet te banalne też są jakąś wskazówką.
Gdzie szukać,- strych: za belkami jeśli nie było naprawy dachu lub wymiany, pod podłogą, na styku dachu z murem, w kominach , w wędzarniach.
Pomieszczenia: okna pod parapetami, nie typowa grubość ściany ( może być tzw. ślepa ściana),
Pod podłogą, piece ( najczęściej nogi od pieców), piwnice dokładnie obejżeć ściany czy nie występują anomalia w struktórze, między podłogą a ścianą piwnicy często są wywietrzniki tam zajżeć, obstukać dno piwnicy czy nie występuje głuchy dźwięk.
Napisano
powiem jedno przed wojną ludzie nie wyrzucali tylu śmieci co dzisiaj. wszystko było przydatne, stare szmaty skupował żyd (tak mi mówiła babcia), dziurawy garnek lutował fahowiec, butelki szklane były potrzebne w domu, żelastwo też na coś się przydawało. ludzie w większości byli biedni i szanowali to co mieli. pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie