malo Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Blackburn nie denerwuj się ,wniosłeś do tego forum bardzo wiele,ale powiedz sam czy nie rozpalają wyobraźni te znaki zwłaszcza ,że widać po zdjęciach było ich 6 i co jakiś czas były zmieniane te stanowiska(widać to po zarośniętym terenie).
oldnavy79 Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Dokładnie. Panie Blackburn, w rzeczy samej leśnik" nie oznacza kogoś nieinteligentnego a powiem więcej że jeszcze takowego (tzn.mało rozgarniętego) nie spotkałem. Mam nawet przyjaciela leśnika i pozostaje mi tylko pozazdrościć. Kiedy ty pracujesz z pasją i zawsze w ciekawych okolicznościach, ja taplam się w korporacyjnym szlamie od drzwi dyrektora do drzwi prezesa. To taka mała dygresja. Swoją drogą fascynująca wiedza Blackburn.
blackburn Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Zmieniane były ale to tylko zapasowe pola startowe. Na poczatku tez myślalem ze to ie wiadomo co". Jakies 3 tyg temu rozmawiałem z zolnierzem WP nie był to szeregowiec ani kapral i powiedzial mi ze tereny po jednostce (radary i tereny wokól nich) wykupila jakas prywatna firma. Co jest totalna brednia. Cytuje :Jednocześnie pragnę poinformować, iż zgodnie ze ˝Strategią informatyzacji resortu obrony narodowej na lata 2008-2012˝ planowane jest wykorzystanie pozostałych po przekształceniu Jednostki Wojskowej nr 2286 elementów infrastruktury kompleksu wojskowego położonego na terenie gminy Ciasna i przystosowanie ich do pracy w charakterze obiektu specjalnego o strategicznym znaczeniu dla resortu obrony narodowej. Obiekt ten będzie wymagał między innymi zapewnienia określonych sfer bezpieczeństwa i ograniczonego dostępu."
malo Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Już kiedyś pisałem o jakimś systemie PERSONEL",którego ten obiekt ma być częścią .Niestety nie dokopałem się dalej i nie mam pojęcia co to jest.
oldnavy79 Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Ja też kpie o tym systemie Personel" od kilku tygodni bez rezultatów. Z tego co się dowiedziałem to jakiś wysoce zaawansowany system informatyczny. PS: Nic nie przebije widoku górujących nad lasami radarów systemu BARS w Przywarach, widzianych z DK 11 za Sowczycami.
oldnavy79 Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Ja też kpie o tym systemie Personel" od kilku tygodni bez rezultatów. Z tego co się dowiedziałem to jakiś wysoce zaawansowany system informatyczny. PS: Nic nie przebije widoku górujących nad lasami radarów systemu BARS w Przywarach, widzianych z DK 11 za Sowczycami.
blackburn Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Widok zapieradech w piersiach.A tutaj znalazłem takie cos o systemi PERSONEL:5 kadencja, 43 posiedzenie, 1 dzień (12.06.2007) Jeśli chodzi o kolejną kwestię, dotyczącą programu komputerowego Personel, podzielamy oczywiście opinię pana posła o ważności wprowadzenia odpowiednich systemów informatycznych. Program Personel funkcjonował, był wdrażany w resorcie w latach 2003-2005. Tak informacyjnie dodam, że koszt jego wdrożenia wyniósł mniej więcej 870 tys. zł. Jest to związane oczywiście z rozwojem technik informatycznych. Postęp w tej dziedzinie następuje wprost lawinowo, dlatego też nowy Departament Informatyki i Telekomunikacji MON, który jest komórką właściwą do wprowadzania wszelkich zmian dotyczących informatyki i telekomunikacji, dokonał analizy tego projektu i okazało się, że niestety konieczne jest jego przeprojektowanie i modernizacja. W związku z tym w chwili obecnej dalsze prace idą właśnie w tym w kierunku. Ma to być częścią większego procesu, mianowicie Departament Informatyki i Telekomunikacji opracował strategię informatyzacji resortu obrony narodowej na lata 2008-2012, w której przewidziano budowę zintegrowanego, wieloszczeblowego systemu informatycznego, obejmującego swoją funkcjonalnością obszary zarządzania kadrami, finansami i logistyką. System taki oparty na jednolitej bazie technologicznej i informatycznej w założeniu zapewni integralność i niezbędną wiarygodność przetwarzanych danych. W obecnej formie system Personel niestety nie daje się całkowicie włączyć do tego nowego systemu docelowego. Oczywiście, według oceny Departamentu Informatyki i Telekomunikacji, wiele z dotychczasowych prac przygotowanych w jego ramach będzie można jednak wykorzystać i włączyć do tego nowego systemu. Ostateczna decyzja w sprawie budowy tego nowego zintegrowanego systemu informatycznego, zgodnego ze strategią informatyzacji resortu na lata 2008-2012, zapadnie na najbliższych posiedzeniach kierownictwa Ministerstwa Obrony Narodowej."
blackburn Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Kolego malo powiedz mi skad wiesz ze w Przywarach bedzie system PERSONEL???
malo Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Nie wiem tego na 100%,zacząłem podążać tropem linków zamieszczonych przez kolegę markapietrzaka i jakoś tak wyszło.Nawet nie pamiętam teraz przez jakie strony przechodziłem było na pewno kilka MONu i Ministra Obrony.
malo Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 A czym się martwisz ,wg oficjalnych pism Przywary są więzieniem o charakterze półotwartym:)
blackburn Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Tylko nie zapominaj ze ta czesc jednostki o ktorej tu piszemy nadal jest chroniona i bedzie ponownie wykorzystana.Nie pokrywa mi sie to co znalazlem o systemie PERSONEL z Przywarami. Gdybym byl pewny ze to jest powiazane z Przywarami to inna bajka.
malo Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Tzn że tylko radary są pilnowane? A co ze starym obiektem.
blackburn Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Tez jest pilnowany. Koszary magazyny łacznosci, warsztaty łacznosci to wszystko jest juz sprzedane!
malo Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 I sądzisz że wojsko pozwoli sobie na super tajność w obecności cywilów .Mając za sąsiadów np lokatorów więzienia.No chyba że zmieniają się priorytety i tajność najlepiej osiągnąć poprzez odtajnienie .
blackburn Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Od wiezia do wartowni przy radarach jest jakies 1200m wiec jest to kawałeczek. A strefa zamknieta ogrodzona płotem (znam tylko na 100% jedno miejsce gdzie to ogrodzenie bedzie) znajduje sie w odleglosci nie przekraczajacej 200m od masztów. Jest to taka bliska odległość poniewaz znajduje sie tam droga leśna i ze wzgledu na wywoz drewna ogodzenie bedzie w takim bliskim polozeniu.
malo Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Dostałem propozycje przejścia od jednego z kolegów na gg ja proponuję skypa, ale mogę się dostosować.Co Ty na to.
blackburn Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Ustalcie termin kiedy i pogadamy proponuje GG albo chat-a na odkrywca...
oldnavy79 Napisano 18 Luty 2009 Napisano 18 Luty 2009 Chętnie się przyłącze koledzy do dyskusji na gg czy czacie podajcie tylko termin. Co do systemu personel, to chyba pierwsze informacje pochodzą z odpowiedzi dla Gminy Ciasna od ministra Klicha, Z drugiej zaś strony, jaką mamy pewność że minister rzucając hasło personel chciał odwrócić uwagę od rzeczywistego przeznaczenia jednostki. Bo niby dlaczego miałby jakiejś tam posłance czy radnym z gminy ciasna zdradzać plany i tajemnice wojskowe. Nie udostępnią studni i tyle.
malo Napisano 18 Luty 2009 Napisano 18 Luty 2009 Może teraz wyskoczę jak Filip z konopią - ale powiedzcie ,jak tutaj na odkrywcy.pl korzysta się z czatu tematycznego.
blackburn Napisano 18 Luty 2009 Napisano 18 Luty 2009 Sstem PERSONEL to integrowanego Systemu Zarządzania Zasobami Kadrowymi Resortu Obrony Narodowej"
KochanyPrzemko Napisano 18 Luty 2009 Napisano 18 Luty 2009 kolego blackburn widze ze posiadasz rozległa wiedze na temat obydwu jednostek o których tutaj mowa. moge zadac Ci kilka pytan na ich temat i liczyc na odpowiedz?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.