Czarek Napisano 3 Styczeń 2006 Autor Napisano 3 Styczeń 2006 tak z tą kurka to orginał na 100% kupiłem przez kup teraz od gościa na allegro totalnie nie związanego z hełmami ani militariami-po prostu sprzedawał rózżne dziwne graty z domu-był to hełm jego dziadka z wojska-przeleżał w szafie ze szpargałami od lat 50tych-ma w środku też tylko jedną warstwę farby-nic nie remontowane nie przemalowywane,jest nawet orginalny podpis właściciela na fasunku-porucznika,w środku napis farbą KZWMet 1953 i podpinka jeszcze w pierwszej wersji nitowana a nie zszywana też było to dla mnie spote zaskoczenie jak obejrzaęlm ta kurkę dobrze...co do tej sanitarnej 50tki to krzyż jest malowany pędzlem-ręcznie ale widac że z jakiegoś szablonu,w środku na fasunku długopisem napisane Aśka...więc może z jakiegoś OC albo innego harcerstwa?
cromags Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 A to w ramach ciekawostki powojennej, sam nie wiem co to za oznaczenie. Jak się jedynie można domyslać to nazwa jakiejś fabryczki, gdzie garczek ów służył jako okrycie głowy strażnika przemysłowego.
tasiu1 Napisano 7 Styczeń 2006 Napisano 7 Styczeń 2006 Może kolega cromags ma jeszcze jakieś hełmy? Chętnie obejrzymy.
btyc Napisano 7 Styczeń 2006 Napisano 7 Styczeń 2006 31 jest super a sanitarisz nie najgorszy tesz szukam tych hełkmikow do kolekcji!!!!!!!!Powodzenia w zbieraniu!!!
Czarek Napisano 8 Styczeń 2006 Autor Napisano 8 Styczeń 2006 dzięki i zapraszam do czujnego obserwowania wątku-pod koniec tygodnia jak dobrze pójdzie wielki hit hełmowy-ja wiem i tasiu wie co...ale nie zdradzam się jeszcze-zobaczycie:)
Czarek Napisano 8 Styczeń 2006 Autor Napisano 8 Styczeń 2006 ps. ocywiście kolega cromags proszony jest o dalsze fotki swoich skarbów:)
cromags Napisano 9 Styczeń 2006 Napisano 9 Styczeń 2006 kolega cromags niebawem dorzuci kilka zdjęć swoich żelastw ;) pozdrawiam tasiu
cromags Napisano 10 Styczeń 2006 Napisano 10 Styczeń 2006 zatem przesyłam kilka zdjęć z mojego zbioru (a raczej zbioriku, bo w porównaniu do Kolegów to mój zestaw trzydziestu kilku garnków to zbiorik ;) )
cromags Napisano 10 Styczeń 2006 Napisano 10 Styczeń 2006 norweg, z wybitym rokiem 1943, o dziwo zaspawany wierzch
cromags Napisano 10 Styczeń 2006 Napisano 10 Styczeń 2006 resztę zarzucę za jakiś czas, niestety część zbioru mam poza miejscem zamieszkania, pozdrawiam
Czarek Napisano 10 Styczeń 2006 Autor Napisano 10 Styczeń 2006 ładny początek czekamy z niecierpliwością na rozwinięcie:)
cromags Napisano 13 Styczeń 2006 Napisano 13 Styczeń 2006 No to jeszcze kilka, nie wiem czy tego już kiedyś nie zamieszczałem. Znaleziony na wsi, niestety przeciągniety papierem ściernym.
Czarek Napisano 13 Styczeń 2006 Autor Napisano 13 Styczeń 2006 Najnowszy hajerek...nby normalna niemiecka 18 stka...jednak ten jest inny:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.