lain Napisano 30 Listopad 2005 Autor Napisano 30 Listopad 2005 jezeli to ostroga to ktos wie czy wspolczesna czy stara i cokolwiek na ten temat.
krzycho Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 witam! mieszkam na morence i czesto mnie zaskakuje:) myslalem tez zeby wejsc na ten dworek ale siedza tam zury i bedzie duzo smieci... POZDRO.
hakas Napisano 1 Grudzień 2005 Napisano 1 Grudzień 2005 Jest to stara część ostrogi forma wykonania wskazuje na XVII /XVIIIw. Trochę zastanawia mnie forma mocowania. Gdzie ją znalazłeś. Czy na pobojowisku?
lain Napisano 30 Listopad 2005 Autor Napisano 30 Listopad 2005 jezeli to ostroga to ktos wie czy wspolczesna czy stara i cokolwiek na ten temat.
lain Napisano 30 Listopad 2005 Autor Napisano 30 Listopad 2005 na focie co wyszlo obok.(ołowiane) i druga strona ostrogi".jaki to okres? jakie wojska? czy cywilna? itp itd.czyli nie wiem nic....
hakas Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 Teraz widzę mocowanie i wielkość. Na wcześniejsze datowanie za mała. System mocowania na stałe do buta może wskazyac kawaleryjska ostrogę z końca XVIII lub początku XIXw. Ale to nie zmienia faktu, że to ostroga :-{)
lain Napisano 1 Grudzień 2005 Autor Napisano 1 Grudzień 2005 Historia całkiem ciekawa.Kiedy budzimy sie po ciezszej libacji to czasem chodzimy z kumplem w najbardziej zwariowane miejsca.Tym razem wybralismy sobie za cel działki naprzeciwko Hipermarketu Carrefour na Gdańskiej Morenie.Po około 30 minutach łażenia efekt to ta ostroga,pocisk ołowiany,łuska z 1916,guzik z koroną,i stabilizator do pocisku ruskiego.Na morenie jest pozatym dworek gdzie podobo stacjonował sam napoleon.Naprzeciwko marketu Zatoka.Drugi dworek własciciel doprowadził do ruiny i czekał aby sam się zawalił ponieważ konserwator nie dał by pozwolenia na rozebranie.Drugi dworek znajdował się na pętli migowo.jest otoczony płotem,lecz nikt go nie pilnuje.a z drugiej strony patrzac od przystanku jest dziura przez ktora wchodzi okoliczna zuleria i pije jabole.Obok ruin jest wysuszona sadzawka w ktorej kiedys znalazlem duzo łusek mauserowskich.Prócz tego słyszałem ze za ruinami były bardzo stare groby z napisami gotykiem.ale tego na własne oczy nie widziałem.No i fotka ostrogi z cm.
Pytanie
lain
jezeli to ostroga to ktos wie czy wspolczesna czy stara i cokolwiek na ten temat.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.