Skocz do zawartości
  • 0

ostroga czy co? ładne...

lain

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam! mieszkam na morence i czesto mnie zaskakuje:) myslalem tez zeby wejsc na ten dworek ale siedza tam zury i bedzie duzo smieci... POZDRO.
Napisano
Jest to stara część ostrogi forma wykonania wskazuje na XVII /XVIIIw. Trochę zastanawia mnie forma mocowania. Gdzie ją znalazłeś. Czy na pobojowisku?
Napisano

na focie co wyszlo obok.(ołowiane) i druga strona ostrogi".jaki to okres? jakie wojska? czy cywilna? itp itd.czyli nie wiem nic....

Napisano
Teraz widzę mocowanie i wielkość. Na wcześniejsze datowanie za mała. System mocowania na stałe do buta może wskazyac kawaleryjska ostrogę z końca XVIII lub początku XIXw. Ale to nie zmienia faktu, że to ostroga :-{)
Napisano

Historia całkiem ciekawa.Kiedy budzimy sie po ciezszej libacji to czasem chodzimy z kumplem w najbardziej zwariowane miejsca.Tym razem wybralismy sobie za cel działki naprzeciwko Hipermarketu Carrefour na Gdańskiej Morenie.Po około 30 minutach łażenia efekt to ta ostroga,pocisk ołowiany,łuska z 1916,guzik z koroną,i stabilizator do pocisku ruskiego.Na morenie jest pozatym dworek gdzie podobo stacjonował sam napoleon.Naprzeciwko marketu Zatoka.Drugi dworek własciciel doprowadził do ruiny i czekał aby sam się zawalił ponieważ konserwator nie dał by pozwolenia na rozebranie.Drugi dworek znajdował się na pętli migowo.jest otoczony płotem,lecz nikt go nie pilnuje.a z drugiej strony patrzac od przystanku jest dziura przez ktora wchodzi okoliczna zuleria i pije jabole.Obok ruin jest wysuszona sadzawka w ktorej kiedys znalazlem duzo łusek mauserowskich.Prócz tego słyszałem ze za ruinami były bardzo stare groby z napisami gotykiem.ale tego na własne oczy nie widziałem.No i fotka ostrogi z cm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie