qas Napisano 25 Listopad 2005 Autor Napisano 25 Listopad 2005 Dotarłem do mapy w skali 1:25000 obejmującej okolice Świebodzic, Szczawna, Wałbrzycha. Nagłówek mapy jak w tytule _ Uebersichtsplan des Verbandsgebietes und des Hauptkanals Waldenburg - Polsnitz - Freiburg _. Wszystko byłoby jasne, gdyby nie pewne szczegóły...W okolicach miejscowości (1)Sandberg oraz (2)Zirlau znajdują się zakreskowane obiekty(obszary?) nazwane: (1)Alte Klaerenlage oraz (2)Neue Klaerenlage.Oba obiekty(?) połączne są ze sobą linią ciągłą biegnącą nieregularnie (długość ok. 15km), odcinki proste są krótkie (najwyżej 1,5km), większość to krzywizny. Ponadto od Alte Klaerenlage biegnie linia przerywana (długości ok. 25 km) i kończy się w tym samym miejscu.Mapa jest jednobarwna, b. dokładna,zaznaczone warstwice, szczegóły terenowe, szyby górnicze etc. Jedynie oba obiekty(?) oraz łączące je i biegnące od nich line nadrukowane są na czerwono. Przebieg linii odzwierciedlony jest b. dokładnie, np. przy biegu wzdłuż szosy widać zmianę biegu z lewej strony szosy na prawą. Większa część przebiegu owych linij nie biegnie wzdłuż dróg etc., na krótkich odcinkach pokrywają się z warstwicami, niekiedy przechodzą przez szczyty wzniesień lub w ich bezpośredniej bliskości, przecinają szosy, linie kolejowe. Generalnie większość biegu linii nie znajduje się w bezpośrenim sąsiedztwie osad. Wykonałem fragment profilu topograficznego tych linii i różnica poziomów nawet na krótkich odcinkach jest znaczna. Z tego co się dowiedziałem, klarenlage(nie klaerenlage!) ma coś wspólnego z wodociągami. Nawet gdyby tak było, to przebieg w terenie, umiejscowienie z dala od osad, pnięcie się po szczytach etc. kompletnie na to nie wskazuje. Oprócz drobnych szczegółów takich jak przebieg krótkich odcinków wzdłuż warstwic lub szosy, nie zauważyłem większego związku z rzeźbą terenu ani treścią mapy.Na marginesie mapy drukiem: _Werkstatt Blankenstein, Waldenburg i. Schles._ W miarę możliwości i wolnego czasu proszę o wyjaśnienie, co to za Hauptkanals.
Lokomotywa Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 A jak myslisz - czy dla ciebie woda konczy się za kranem na ścianie a kanalizacja zaraz za muszlą To plan głównej sieci prawdopodobnie wodociągowej chociaż nazwa wskazuje na kanalizację zasilającej Wałbrzych i okolicę w wode lub odprowadzającej ścieki zresztą w dużej skali , siec miejska jest w miejszej skali i moze być pominięta na tym planie . Podobną mapę ale gazociągów widziałem w Legnicy w gazowni . Warsztat na marginesie prawdopodobnie administrował t.e siec i wykonywał naprawy i remonty
qas Napisano 25 Listopad 2005 Autor Napisano 25 Listopad 2005 Dziękuję za info. Istotna byłaby dla mnie jednak informacja czy jest to sieć wodociągowa, czy kanalizacyjna?(1) Neue Klaerenlage
qas Napisano 25 Listopad 2005 Autor Napisano 25 Listopad 2005 (2)Alte Klaerenlage. Wyraźnie widać przebieg przez przez wzniesienie i warstwice.
Lokomotywa Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 ja już trochę niemieckiego zapomniałem ale chyba to oznacza owe uzgodnione położenie" ale czego dotyczy to nie wiem chyba jest to coś , jakaś lokalizacja uzgodniona w fazie projektowania-czego dotyczy nie wiem -przeczytaj uważnie metryczkę mapy
Lokomotywa Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 wygląda to jak podkład geodezyjny do projektowanie np. sieci .Na Alte klaranlage widać budynki , czerwoną linią przerywana oznaczono granice opracowania inwestycji -tak się to robi teraz i być może tak robili Niemcy
qas Napisano 25 Listopad 2005 Autor Napisano 25 Listopad 2005 (5)Mijamy Alte Burg i Fuerstenstein...Widać przebieg wzdłuż warstwic.
qas Napisano 25 Listopad 2005 Autor Napisano 25 Listopad 2005 Niestety metryczki brak.Jest tylko nagłówek jak w tytule: Uebersichtsplan des..." i nazwa firmy(?), warsztatu(?), biura projektowego(?)Może ktoś dysponuje słownikiem naukowo-technicznym niemiecko-polskim?
Slate Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 Mam cos lepszego od slownika, a mianowicie Niemca z doktoratem z nauk technicznych. W/g niego napis oznacza cos w rodzaju : Plan dystryktu i kanalizacji W-P-F". Jak chodzi Ci o jakies slowa, to moge sie go spytac (z tym ze pisz albo teraz, albo po weekendzie)Pozdrawiam
qas Napisano 25 Listopad 2005 Autor Napisano 25 Listopad 2005 Jakbyś mógł spytać w wolnej chwili Slate, to co dosłownie znaczy Klaerenlage"?
Slate Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 Wlasnie chyba poszedl do domu (siedzi w pokoju obok) bo ma ciemno w pokoju. Tak czy inaczej, zapytam go i poniedzialek Ci napisz. Pozdrawiam
Slate Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 No wlasnie, przed chwila dorwalem goscia przez komorke i przetlumaczyl to jako water purification plant", czyli tak jak napisal GrendelPozdrawiam
ridiger Napisano 3 Grudzień 2005 Napisano 3 Grudzień 2005 Panowie, niestety się mylicie. To nie jest sieć wodociągowa.gas" napisał: (2)Alte Klaerenlage. Wyraźnie widać przebieg przez przez wzniesienie i warstwice.To miejsce to jest dokładnie stacja oczyszczania ścieków KlaerAnlage" w dzielnicy Piaskowa Góra (dawniej Sandberg) przy drodze w kierunku Poniatowa. Stacja ta istnieje do dnia dzisiejszego. Czerwone linie są trasą przebiegu kolektorów sanitarnych. Jestem z Wałbrzycha i mogę pomóc ustalić szczegóły.mail: ridiger@op.pl
TORS-HAMER Napisano 4 Grudzień 2005 Napisano 4 Grudzień 2005 Koega -ridiger-ma racje,dokadnie przetl,-Plan Pogladowy terenow przynaleznych,i koektora ,Waldenburg-Polsniz.Kl,Anl.-Oczyszczalnia. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.