Skocz do zawartości
  • 0

DZIWNA BROŃ - IDENTYFIKACJA !!!

Krychu_Szprotawa

Pytanie

Napisano

Trafiłem ostatnio takie coś, obecnie wystawiłem to na allegro. Mam pytanie coż to jest? Problem jest w tym że mam dużo zapytań co to jest i nie wiem co mam odpisać.
Proszę o pomoc w identyfikacji.
Szerokość w najszerszym miejscu – 5,4 cm, grubość 0,4 cm, długość 22 cm

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witka
podobne? GIZARMY Broń pojawiła się w XIIw.W Anglii.W XVw. była powszechnie używana przez piechotę w Europie zach. Pózniej stała się bronią straży pałacowej.W XVIIw.znikneła.W Polsce nie użwana.

Napisano
W sumie, jak się dokładniej przyjrzeć, to widać, że dolna część to raczej rękojeść (okładziny), więc broń drzewcowa chyba odpada (z reguły była tuleja). Pozdrawiam, Piotrek! PS: wydaje się również, że stan zachowania syskwalifikuje średniowiecze, lecz oczywiście różnie z tym bywa...
Napisano

Trafiłem ostatnio takie coś, obecnie wystawiłem to na allegro. Mam pytanie coż to jest? Problem jest w tym że mam dużo zapytań co to jest i nie wiem co mam odpisać.
Proszę o pomoc w identyfikacji.
Szerokość w najszerszym miejscu – 5,4 cm, grubość 0,4 cm, długość 22 cm

Napisano
Witam! Troszkę przypomina średniwieczną glewię, ale... Trochę delikatnie, jak na zastosowanie bojowe, wygląda nasada na drzewce. Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie