Skocz do zawartości

Lotnisko Krzesiny - kto zna?

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hello!

Przypadkiem wiem, że pośrodku słynnego lotniska w Krzesinach, na którym wkrótce będą stacjonowały F 16 znajduje się piękny i wielki poniemiecki bunkier (coś jak budynek radiostacji). A w czasie wojny mieściła się tam część poznańskiej fabryki Focke Wolfa. Wiem też, że pod lotniskiem są korytarze lub tunele (może to być kanalizacja) prowadzące do tego bunkra. Z wewnątrz lotniska do bunkra wejść nie można (wejście zasypane i teren wojskowy), a z zewnątrz?
Ktoś za ten teren?
Napisano
Witam!
Jakieś rok temu interesowałem się tym miejscem. Rozmawaiałem z emerytowanym żołnierzem, który pracował na lotnisku. Na terenie lotniska było wejście, ale zostało wysadzone przez wojsko. Drugie znajdowało się poza obrębem lotniska, ale jak to wojsko zaypano i zalano betonem kilka metrów korytarza. Jest jeszcze podobno trzecie wejście, ale to wiem tylko z plotek. Ponoć znajduje się na terenie domu zakonnego sióstr (?). Nie udało mi się tego zweryfikować. W Poznaniu znajdowało się kilka oddziałów produkujących elementy do samolotów m.in. w poznańskich fortach i na terenach przyległych do ulicy Głogowskiej. W Krzesianach pod lotniskiem miały się ponoć znajdować warsztaty naprawcze, co mnie osobiście dziwi. Po co robić fabrykę pod miejscem, które na pewno będzie zbombardowane? Wiem też, że na terenie lotniska znajdowały się baraki w których pracowali przymusowo Polacy i może owe korytarze stanowiły schrony.
Z relacji tego Pana wynikało, że żołnierze radzieccy nie próbowali wchodzić do środka obawiając się zaminowania korytarzy.
Samo lotnisko zostało zajęte błyskawicznie, przez szpicę pancerną i rosjanie zdobyli kilkadziesiąt samolotów. niemsy jak usłyszeli T-34 to zwiali. Wcześniej lotnisko było bombardowane.
Pozdrawiam
Łysy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie