Łukasz Napisano 19 Listopad 2005 Autor Napisano 19 Listopad 2005 Witam! Przeglądając GermanMilitaria.com trafiłem na taką oto skrzynkę:http://www.airsoftbialystok.9o.pl/album/gniewny_2005-07-14/21.jpgW opisie jest, że to skrzynka niemiecka wz.41 używana po wojnie przez Finów. Osobiście nie zgodziłbym się z ekipą GM. Niemieckie wczesne skrzynki stalowe wyglądały nieco inaczej- inne zapięcia, wykończenie etc. Moim zdaniem to polska skrzynka na taśmy do ckmu wz.30. Do Skandynawii trafiło przecież polskie wyposażenie, m.in. ładownice. Było ono tam przerabiane (nowe nity w ładownicach)- stąd skórki na uchwytach skrzynki z linku, a nie brezent? jak we wrześniu 39r.Co o tym myślicie?Pozdrawiam, Łukasz
osterode Napisano 19 Listopad 2005 Napisano 19 Listopad 2005 No Łukasz raczej nie przypominasz mi skrzynki na amunicję. To chyba nie ta fotka?Pozdrawiam
Łukasz Napisano 20 Listopad 2005 Autor Napisano 20 Listopad 2005 Oj... to fotka kumpla wracającego z AirSoftowego frontu. :)http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H05950.htmlTo jest poprawny link. Pozdrawiam, Łukasz
Majorian Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 Witam. Pozwolę sobie podpiąć się" pod ten wątek http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=208808#208808 Wydaje mi sie, że identyczną znalazłem w tym roku na skupie złomu. Sądzę/sądziłem, wlasnie po tych szczególach, że to polska skrzynka. Prosiłbym o pomoc. Pozdrawiam
Mecenas Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 Wygląda na polską, czego najbardziej charakterystyczną cechą jest właśnie rączka do przenoszenia ze żłobkiem. Niemcy od zawsze stosowali zwykły okragły w przekroju pręt... Polska skrzynka powinna mieć na środku klapki wybitego orła z jakimiś napisami, ktorych w tej chwili nie pamiętam. Jeśli w tym przypadku go nie ma to najwidoczniej został zeszlifowany i zastapiony innymi stosownymi znakami.
marek123 Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 dla mnie ta kista jak Ci Łukasz juz wposmanilem to niemiecka czego dowodem sa skorzane ochraniacze" na raczce i na okach ....Do mecenas" polskie skrzynki z tego co widzialem nie mialy polskiego orzełak w opisanym przez Ciebie miejscu .....ale byc moze za mało widzialem tych skrzynke :] W tych wlansie miejscach wystepowały sygnatury producenta np: MARS,MEtal Radomsko,Huta Skarzysko .....itppozdrawiam
Łukasz Napisano 20 Listopad 2005 Autor Napisano 20 Listopad 2005 Tak, Marek, pamiętam co mi mówiłeś. Utwierdzę się w swej tezie faktem, iż do Skandynawii trafił juz używany sprzęt zapewne wymagający napraw (wiem o polskim jak i niemieckiem). Brezent z polskich uchwytów na pewno był porwany, powycierany i wymagał wymiany. :) Możliwe, że Finowie skórki założyli na wzór skrzynek niemieckich (są chyba wygodne, myślę, że lepsze niż brezent). Jak skończę przerabiać na jutro B. Leśmiana i jego Dziewczynę" podrzucę zdjęcie skrzynki z kolekcji mojego brata, którą uważamy za polską.Pozdrawiam, Łukasz
marek123 Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 ruszylem zadek i pokrecilem troszke w necie na temat ........wiec okazuje sie ze Łukasz masz RACJE :] skrzynka z germanmilitaria to polska przebitka na foto jest skrzynka na amo wz.polskiego !!! wczesniej nie zwrocilem uwagi na charaktereystyczne pregi" na uchwycie !!! pozdrawiam september1939
Łukasz Napisano 20 Listopad 2005 Autor Napisano 20 Listopad 2005 Witam ponownie! Widzisz Mareczku jak fajnie. :) hehehe A może ktoś ma dokładniejsze dane na temat użycia naszych skrzynek przez Finów?Pozdrawiam, Łukasz
Klaus BOLS Napisano 30 Styczeń 2006 Napisano 30 Styczeń 2006 to w końcu ta skrzynka jest polska czy niemiecka?? bo paru ludzi pisalo inaczej. Jedni twierdzą że złobiona rączka to polska inni że niemiecka też... wiec jak to jest??
Łukasz Napisano 31 Styczeń 2006 Autor Napisano 31 Styczeń 2006 PL.A jak nie wierzysz to znajdź na forum wymiary (jest większa niż niemiecka), fotki w sieci i porównaj.Pozdrawiam, Łukasz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.