Skocz do zawartości

Skrzynka amunicyjna

Łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! Przeglądając GermanMilitaria.com trafiłem na taką oto skrzynkę:
http://www.airsoftbialystok.9o.pl/album/gniewny_2005-07-14/21.jpg
W opisie jest, że to skrzynka niemiecka wz.41 używana po wojnie przez Finów. Osobiście nie zgodziłbym się z ekipą GM. Niemieckie wczesne skrzynki stalowe wyglądały nieco inaczej- inne zapięcia, wykończenie etc. Moim zdaniem to polska skrzynka na taśmy do ckmu wz.30. Do Skandynawii trafiło przecież polskie wyposażenie, m.in. ładownice. Było ono tam przerabiane (nowe nity w ładownicach)- stąd skórki na uchwytach skrzynki z linku, a nie brezent? jak we wrześniu 39r.
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Oj... to fotka kumpla wracającego z AirSoftowego frontu. :)
http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H05950.html
To jest poprawny link.
Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Witam. Pozwolę sobie podpiąć się" pod ten wątek http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=208808#208808 Wydaje mi sie, że identyczną znalazłem w tym roku na skupie złomu. Sądzę/sądziłem, wlasnie po tych szczególach, że to polska skrzynka. Prosiłbym o pomoc. Pozdrawiam
Napisano
Wygląda na polską, czego najbardziej charakterystyczną cechą jest właśnie rączka do przenoszenia ze żłobkiem. Niemcy od zawsze stosowali zwykły okragły w przekroju pręt... Polska skrzynka powinna mieć na środku klapki wybitego orła z jakimiś napisami, ktorych w tej chwili nie pamiętam. Jeśli w tym przypadku go nie ma to najwidoczniej został zeszlifowany i zastapiony innymi stosownymi znakami.
Napisano
dla mnie ta kista jak Ci Łukasz juz wposmanilem to niemiecka
czego dowodem sa skorzane ochraniacze" na raczce i na okach ....
Do mecenas" polskie skrzynki z tego co widzialem nie mialy polskiego orzełak w opisanym przez Ciebie miejscu .....ale byc moze za mało widzialem tych skrzynke :]
W tych wlansie miejscach wystepowały sygnatury producenta np: MARS,MEtal Radomsko,Huta Skarzysko .....itp
pozdrawiam
Napisano
Tak, Marek, pamiętam co mi mówiłeś. Utwierdzę się w swej tezie faktem, iż do Skandynawii trafił juz używany sprzęt zapewne wymagający napraw (wiem o polskim jak i niemieckiem). Brezent z polskich uchwytów na pewno był porwany, powycierany i wymagał wymiany. :) Możliwe, że Finowie skórki założyli na wzór skrzynek niemieckich (są chyba wygodne, myślę, że lepsze niż brezent).
Jak skończę przerabiać na jutro B. Leśmiana i jego Dziewczynę" podrzucę zdjęcie skrzynki z kolekcji mojego brata, którą uważamy za polską.
Pozdrawiam, Łukasz
Napisano

ruszylem zadek i pokrecilem troszke w necie na temat ........
wiec okazuje sie ze Łukasz masz RACJE :]
skrzynka z germanmilitaria to polska przebitka
na foto jest skrzynka na amo wz.polskiego !!! wczesniej nie zwrocilem uwagi na charaktereystyczne pregi" na uchwycie !!!
pozdrawiam september1939

Napisano
Witam ponownie! Widzisz Mareczku jak fajnie. :) hehehe
A może ktoś ma dokładniejsze dane na temat użycia naszych skrzynek przez Finów?
Pozdrawiam, Łukasz
  • 2 months later...
Napisano

to w końcu ta skrzynka jest polska czy niemiecka?? bo paru ludzi pisalo inaczej. Jedni twierdzą że złobiona rączka to polska inni że niemiecka też... wiec jak to jest??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie