Skocz do zawartości

Parabelka firmy ERFURT 1917

P.D

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam...kolega 2 dni temu wykopał parabelke,stan jej jest agonalny..ale zachowała sie data i producent ERFURT 1917..czy moze ktos cos powiedziec o tym producencie tzn.czy moze jest to jakis rzadki wytwórca..do kiedy ten wytwórca produkował tą bron itp..ogólnie wszystko o powiązaniach firmy Erfurt z tą bronią...za wszelkie sugestie bedziemy bardzo wdzięczni! pozdrawiam
Napisano
Tak wiem,ze nie jest to rzadki wytwórca...ale chodziło mi o wytwarzanie parabellek przez ta firme...moze troche zle sformułowałem pytanie:)
Napisano
Pytasz kolego o kolebkę parabelum ,mausera ,MP i paru innych Erfurt i Suhl to zagłębie rusznikarzy - w Erfurcie fabryki broni funkcjonuja do dziś , przed wojna były chyba trzy między innymi ERMA , znak to chyba byf .W Suhl robią przeważnie broń myśliwska
Napisano
Rozumiem...dzięki..a znacie moze inne żródła niz allegro kupna okładek,chociaż kopi ...bo obecnie na allegro nie ma...pozdrawiam
Napisano
Fabryka Koeniglich Preussische Gewehrfabrik" w Erfurcie wyprodukowala w latach 1911-1918 okolo 736.000 sztuk Pistole 08. Wykopek z tematu tego wątku nie jest wiec rzadkoscia, choc produkcja Erfurtu byla mniejsza niz DWM (ta ostatnia firma - 893.000). Produkcja w Erfurcie trwala do roku 1920, kiedy to linie produkcyjna sprzedano firmie Simson & Co.
Istnieja tez parabelki" sygnowane Erfurt 1920 lub 1921, ale pochodza one z wojennej produkcji na ktorej nabito nowe daty.
W okresie miedzywojejnnym pojawili sie nowi producencji, ale to juz inna historia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie