Skocz do zawartości

Mosin 1891/30

Lith

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem szczęśliwym posiadaczem zdekowanego Mosina 1891/30 w polskiej kolbie, bodaj orzechowej. W związku z tym mam dwa pytania:
1) W jaki sposób oksydować mosina (po szczotce resztki farby czy oksydy zeszły) aby było to zgodnie z oryginalem (odcień?), tzn. tak jak robiono to w ZSRR w czasach II Wojny? Nawet nie wiem, czy oksydowali, czy farbą ciągneli.. proszę o informacje, jeżeli ktokolwiek wie.. Ja wiem tyle, że oksydowano całość, tylko zamek był czysty, metaliczny.
2) No i kolba. Drewno orzechowe, jakimś pokostem chyba robiona ale łapie brud mimo najlepszych chęci - szarzeje. I znowu - jak zrobić, by było oryginalnie? Czytałem, że jako wykończenie w Sajuzie stosowali jakiś szelak czy coś takiego. CZy to wygląda na kolbie jak lakier? Czy kolbę da się pociemnić tak, by wyglądała jak ruska? (chyba je robili z brzozy syberyjskiej). Uff...

Panowie/Panie, pomocy ;-) Gdybym mógł, ozłociłbym tego, co mi odpowie na te pytania ;-) Dzięki, pozdrowienia
Lith

Szelak to proszek po rozpuszczeniu w spirytysie daje politure. To ładny ale bardzo nie trwały lakier nie nadaje się na broń wojskową i nie słyszałem o takim zastosowaniu. Tu raczej olej lniany. Oksyd jest wiele, dają różne kolry/odcienie. Nie wiem co oni robili ale do tego metal musi być wypolerowany bo inaczej strasznie wygląda.
Wojtek

w sklepie mysliwskim dostaniesz gunstock(olej do kolb drewnianych w jakim chcesz odcieniu i zaolejujesz kolbę
Kolby mosinów były z brzozy syberyjskiej w jasnym odcieniu i były olejowane . Możesz też woskować -po oszlifowaniu i odpyleniu zagruntować jasną bejcą ,po wyschnięciu ze 3 razy nakładasz wosk pszczeli rozpuszczony w terpentynie i polerujesz szmatą . Moski były oksydowane oprócz zamka jednak w tamtych czasach robiono to w ten sposób że przedmiot przeznaczony do oksydowania zanurzano we wrzącej sodzie kaustycznej a następnie w oleju żeby zachamować proces utleniania

A więc tak.. oszlifować (nie wiem czy jest konieczne, kolba jest wykończona), zaolejować, potem bejca i woskowanie, tak?
Bardzo dziękuję, nie spodziewałem się, że kiedyś znajdę odpowiedź na te pytania ;-)

Lith

• 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie