Parowóz Napisano 27 Maj 2006 Napisano 27 Maj 2006 MÓJ OPIS BITWY JEST TYLKO MOJA RADOSNA TWÓRCZOŚCIĄ I NIE MA ON OPARCIA W FAKTACH CZY ŻRÓDŁACH
Sereklegnica Napisano 27 Maj 2006 Autor Napisano 27 Maj 2006 A kiedy powstała ta ilustracja? Bo na tryptyku Legenda św. Jadwigi Śląskiej" z ok. 1430 tatarzy mają na sobie zbroje płytowe a z okien wież zamku legnickiego wystaje coś co przypomina działa. A nie oznacza to że w obronie zamku mieliśmy broń palną a tatatrzy nosili płytówki... nasi z resztą w tedy też ich nie nosili. Zauważ że takie średniowieczne ilustracje mają raczej mało wspólnego z prawdą...
puchatek 77777 Napisano 19 Grudzień 2007 Napisano 19 Grudzień 2007 temat stary ale mnie ta wizja bitwy nie pasuje.skoro mongolowie dali sobie siana z dalszym marszem na zachod to znaczy ze dostali niezle w d///e, a to nasuwa wniosek ze nikt nikogo nie okrazyl, tylko chlopaki stali naprzeciwko siebie i obrzucali sie tym co tam mieli,i ta pirotechnika mi nie pasi,jakies 200 lat za wczesnie..
Leuthen Napisano 20 Grudzień 2007 Napisano 20 Grudzień 2007 W połowie listopada b.r. byłem na wycieczce krajoznawczo-historycznej po okolicach Legnicy. W jej trakcie m.in. zajechaliśmy (ja, moja dziewczyna i jej rodzice) do Legnickiego Pola - wsi, która wg tradycji miała powstać na miejscu, gdzie znaleziono po bitwie ciało ks. Henryka Pobożnego. Jest tam muzeum bitwy (w starym kościółku) oraz przepiękny barokowy kościół (który zwiedza się w cenie wejściówki do muzeum) z zespołem klasztornym (ten jest niedostępny do zwiedzania). W muzeum dość ubogo, ale jest fajna gadająca" makieta bitwy (przebieg wg Długosza, ale narrator zaznacza, że to tylko rekonstrukcja i za wielu uważana za niezbyt wiarygodną) ze światełkami obrazującymi ruchy wojsk (coś podobnego jak w Małej Rotundzie Panoramy Racławickiej we Wrocławiu). Zachęcam wszystkich do wizyty w Legnickim Polu! Bilety kosztują grosze (bodajże 2 zł ulgowy i 4 zł normalny). Pani oprowadzająca bardzo miła i kompetentna :-)
Krzysztal Napisano 20 Grudzień 2007 Napisano 20 Grudzień 2007 Z okresu 1241 istnieje też wzmianka, iż pod Opolem wojskom tararskim zagodził drogę brat księcia opolskiego Mieszka II Otyłego (tenże miał wsławić się" w bitwie pod Legnicą) mianowicie Władysław I. Kronika Wielkopolska podaje, iż po krótkiej potyczce rozgromione siły Włdysława uciekły do Opola. Kronika nie precyzuje jednak miejsca potyczki. Poza tym, w publikacjach na temat bitwy pod Legnicą pisze się, iż pole bitwy zostało zlokalizowane przez poszukiwania z wykrywaczmi metalu. Więc coś jednak musiano znaleźć.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.