Skocz do zawartości

dużo 2 groszówek z przed 1939 r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wpadło mi do ręki niedawno około 150 monet 2 groszowych datowanych od 1925 do 1939 roku. Problem w tym że wyglądają troche tak jakby zakurzone" coś szarego na nich jest pociemniałe są od czegoś. Jak je wyczyścić?? POstaram sie w ciągu tygodnia dodać jakieś fotki pozdrawiam Upham
Napisano
Na próbę spróbuj niektóre monety pomoczyc w kwasku cytrynowym. Tylko pamietaj nie zadługo. Żadnych metod mechanicznych!!! Jeżeli będziesz chciał je sprzedac to poszukaj koneserów tego tematu i sprzedaawaj w orginalnym opakowaniu. pozdrawiam
Napisano
witam dzieki za odpowiedź ale nie chcę sprzedawać. pytam sie własnie jak doprowadzić niektóre monetki do ładnego miedzianego błyszczącego koloru tak jak niektóre monetki na zdjeciu
  • 3 months later...
Napisano
Najlepiej je pozostawic w stanie nienaruszonym.Patrząc na fotke wydaje mi się,że posiadają pożadana patynke.Naprawdę,lepiej nie czyścic,a jak już musisz to poćwicz na rocznikach 1935-1939,żadnych innych.Pozdrawiam...
Napisano
No nie .Połysk menniczy monety to rozchodzacy się koliście połysk od stempla.Obracajac monetke w palcach pod światłem powinny wtedy przebigac wokół niej takie świetlne refleksy.Przypomina troszke kręcące się śmigło samolotu.
A patyna to utlenianie się metalu pod wpływem czasu.Są przeróżne jej odcienie.Najlepiej aby była to królewska taka stu letnia.Takie zbrązowienie metalu.Jeżeli masz jakiekolwiek monety z tym połyskiem menniczym i wdodatku z patynką,to lepiej ich nie ruszaj.Pozawijaj w chusteczkę,lub w woreczki próżniowe,albo włóż w foldery,tak aby sie nie dotykały z innymi monetami.
Napisano
Ok mniej wiecej skapowałem mam takie ładne błyszczące ale na niektórych są jakieś takie zielone plamki których sie nie da zetrzeć
jak sie tego pozbyć

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie