Milenium Napisano 1 Listopad 2005 Autor Napisano 1 Listopad 2005 Mam problem z rozpoznaniem do jakiej formacji należał i jakiego stopnia jest na tym zdjęciu. Chodzi mi o mężczyznę w środku. Będę wdzięczny z każdą informację.
Milenium Napisano 2 Listopad 2005 Autor Napisano 2 Listopad 2005 Zdjęcie zostało wykonane na początku 1945 roku czyli jeszcze nie LWP.
kolekcj Napisano 3 Listopad 2005 Napisano 3 Listopad 2005 Jeśli prawidłowo podałeś datę wykonania zdjęcia, to na mój gust są tylko cztery możliwości:- Oficerska Szkoła Artylerii Nr 1 w Chełmnie- Oficerska Szkoła Artylerii Nr 2 w Toruniu- Kurs Chorążych Artylerii- Techniczny Kurs Chorążych ArtyleriiTypy są podane w kolejności prawdopodobieństwa.
M-i Napisano 6 Listopad 2005 Napisano 6 Listopad 2005 Torunska szkola raczej odpada, powolano ja dopiero w marcu 1945 r. Na kursach chorazych nie noszono raczej spodni z lampasami. Czyzby wiec to OSA w Chelmie Lubelskim?
Milenium Napisano 6 Listopad 2005 Autor Napisano 6 Listopad 2005 Według przedwczorajszej relacji mojej cioci mężczyzna w środku czyli mój krewny był ułanem i walczył o Wał Pomorski. Nie wiem jak się to ma do prawdy.
kolekcj Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 Kwestię daty potraktowałem szkicowo. Domyślam się, że początek 1945" pochodzi z przekazu ustnego. Gdyby zdjęcie było opisane, kolega Milenium pewnie by nam podał dokładną datę. Analogicznie, kursy techniczne chorążych rozwiązane zostały już z początkiem 1945, więc i one odpadają wg. datowania.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.