Skocz do zawartości
  • 0

Nieśmiertelnik SS

Parti78

Pytanie

Napisano

Witam!
4./ E. SS. Pol.Gren.Rgt.1
czy to jest 4 zapasowa kompania grenadierów policyjnych ss 1 pułk?
prosze o info na temat jednostki.
wyszła w okolicy Międzyrzecza

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mam Trackera 4. działam tak konkretnie od marca 2005. mam troche wiedzy i szczescia. zacząłem kopac za monetami na polach wokół Międzyrzecza mieszkam na obrzeżach.No i rowerkiem sobie jeżdzę od 4-10km i kopię. Pewnego słonecznego kwietniowego dnia na skraju pola trafiłem ss-mana bez głowy z blachą(Stamm Kp...) i miał aż 3 klamry niestety stralowe i kupę innych fantów niestety zero odznaczeń itp... 3 mies. póżniej z kolegą kopaliśmy w lesie jakies 1-1.5km od tego pierwszego ss mana i w płytkim okopie trafilisny 4 kolesi. 3 miało blachy. Ja mam 2 a kolega jedną. wyszedł też ss man(ta sama jednostka co tamten tylko 12 batalion i bardziej skrutowo pisana) wyszedł koles ten co powyzej ma blachę ten grenadier policyjny ss i jakis biedak z 1 okręgu Luftwaffe Królewiec zajmował się łacznością. Mam tez z tego miejsca piękne etui na soldbuch z runami ss w kółku. Psycha siada jak to zobaczyłem jak chcesz to tobie na maila podeśle foto... No i kopię na polach koło jednostki wojskowej a z tej jednostki to po wojnie wywalali wszystko. mam już z niego trochę blach, wieńców bączków wrone, odznacen, klamer. No i wymieniłem sie zagrubsze fanty" na nieśmiertelniki z regionu. Na palcach 1 ręki mogę policzyc blachy, które mam z allegro ale zanim cos tam kupie to trochę sie dowiaduję odnoście blaszki itp.
Pozdrawiam!
Napisano
jeszcze jedno... ok. tez tak myślałem, ze jest to ss nawet fanty znalezione przy tym kolesiu(ss-mani to skurwiele) wskazywały na to. ten link co podałes na leksykonie jest ok. ale mam pytanie. na mojej blaszce jest E." czyli Ersatz czyli zapasowa jednostka a na leksykonie nic o niej nie ma.... jak to mozna wyjasnic?
Napisano

Witam!
4./ E. SS. Pol.Gren.Rgt.1
czy to jest 4 zapasowa kompania grenadierów policyjnych ss 1 pułk?
prosze o info na temat jednostki.
wyszła w okolicy Międzyrzecza

Napisano
czy ta jednostka walczyła w rejonie Międzyrzecza czy to przypadek, ze z tej jednostki akurat ten koleś został rozstrzelany przez rosjan po krótkiej wymianie ognia?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie