aklog Napisano 27 Październik 2005 Autor Napisano 27 Październik 2005 podczas II WŚ dziadek został wcielony do WH, dokładnie do Afrika Korps. Oprócz kilku zdjęć jakie posiadam, a jakie udało mi się jako dzieko wytargać" z pieca, w którym babcia spaliła wszystkie dokumenty oraz odznaczenia dziadka, nie zostało mi nic (jest jeszcze widokówka z Cortina de Ampetzo we Włoskich Dolomitach, gdzie leżał po tym jak wszedł na minę przeciwpiechotną). Chciałbym odszuakać informacji, gdzie dokładnie walczył,za co był odznaczony, itp. Wiem, że istnieje instytucja/archiwa w Niemczech, gdzie po pisemnym zapytaniu można otrzymac takie informacje...niestety nie mam tego adresu.Jeśli ktoś mógłby mi pomóc byłbym BARDZO WDZIĘCZNY!
Leuthen Napisano 27 Październik 2005 Napisano 27 Październik 2005 Takich informacji udziela Deutsche Dienststelle. Adres: Eichborndamm 179, D-13403 Berlin Należy podać następujące dane: imię i nazwisko, data i miejsce urodzenia, ostatni stopień wojskowy [to ostatnie często bywa trudne]. Można podać dodatkowe informacje (w Twoim przypadku to, że Twój dziadek służył w Afrika Korps). Zaznacz też, że jesteś krewnym (to Twój dziadek). List należy napisać po niemiecku. Mogę pomóc Ci go napisać. PozdrawiamLeuthen
aklog Napisano 27 Październik 2005 Autor Napisano 27 Październik 2005 Leuthen, nie liczyłem na aż tak szybką odpowiedź. jestem aktualnie w pracy więc pozwolę sobie wieczorem skrobnąć do Ciebie emaila, ok?
Leuthen Napisano 27 Październik 2005 Napisano 27 Październik 2005 Czekam na meil :-)PozdrawiamLeuthen
aklog Napisano 30 Październik 2005 Autor Napisano 30 Październik 2005 Leuthen, przepraszam za brak odzewu ale od kilku dni nie mam internetu (piszę w chwili obecności u szwagra). Jak tylko wznowią (czyt. po jutrzejszej awanturze) mi dostęp do netu niezwłocznie się odezwę. pozdrawiam
Pevnost Napisano 30 Październik 2005 Napisano 30 Październik 2005 Leuthen: Czy D.Dienststelle" udziela info na temat żołnierzy którzy nie polegli na polu walki. W moim przypadku znam dane osobowe lecz nie znam stopnia wojskowego.Pozdrawiam.
Leuthen Napisano 30 Październik 2005 Napisano 30 Październik 2005 aklog - naprawdę nie musisz za nic przepraszać. Propozycja oczywiście dalej aktualna. Pevnost - tak, DD udziela informacji także na temat żołnierzy, którzy przeżyli II wojnę światową. Nie musisz się obawiać tego, że nie znasz stopnia wojskowego - jeśli masz wszystkie pozostałe dane, to nie powinno być problemów.PozdrawiamLeuthen
Pevnost Napisano 30 Październik 2005 Napisano 30 Październik 2005 Lutynia" ;) - Serdeczne dzięki za info :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.