sWa Napisano 25 Październik 2005 Autor Share Napisano 25 Październik 2005 Witam!! Posisiadam 2 bagnety do mausera: jeden niemiecki a drugi polski perkun" .Po części mam już koncepcje jak sie za nie zabrać, ale zaczerpnę rady bardziej wprawionych. Na całośi niemca nie ma rdzy są tylko czarne plamki w minimalnych wgłębieniach. Bagnet ten podejrzewam, że wyszedł by ładnie po kuracji kwaskiem cytrynowym. Polski bagnet ma klingę w stanie idealnym ,tylko są na niej plamy.Rękojeść jest z oryginalnymi okładkami i posiada niewielki nalot rdzy. W tym wypadku zastosowałbym włókninę (tylko gdzie ją zakupic?)i czy usunie rdzawy nalot?? Swego czasu czytałem, że robi sie to z dodatkiem płynu do naczyń. Czy płyn należy rozmieszać z wodą i czy woda nie zaszkodzi drewnianym okładkom?? Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 25 Październik 2005 Share Napisano 25 Październik 2005 Kwasek daruj sobie. Włóknine kupisz w materjałach ściernych jak nie to ostra" strona gąbki do mycia garów (delikatniejsza od włókniny). Płyn to najlepiej Ludwik, wodą to tylko myjesz na koniec okładkom nic nie będzie. Jak wyschnie to szoruj zamiast płynem to WD40 lub olejem. Powodzenia i cierpliwośći.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sWa Napisano 25 Październik 2005 Autor Share Napisano 25 Październik 2005 Jeśli nie kwasek to w jaki sposób pozbyć sie tych czarnych plamek"?? W tym wypadku wydaje mi sie że w grę będzie wchodził jakiś środek w płynie, tylko jaki?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 25 Październik 2005 Share Napisano 25 Październik 2005 O ile to są tylko plamki to spolerujesz je włókniną.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sWa Napisano 26 Październik 2005 Autor Share Napisano 26 Październik 2005 Jak już napisałem wyżej bagnet posiada plamki ale w niewielkich wrzerach, więc nie sądzę aby metoda z włókniną była dobra. Może jest jakaś inna metoda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho Napisano 26 Październik 2005 Share Napisano 26 Październik 2005 człowieku tylko nie kwasek !!! poglebi wzery i wogule zniszczy bagnecior. ja juz nigdy nic niewłoze do kwasku cytrynowego po tym jak zjadł mi magazynek dykty:( takie czarne plamki we wrzerach to normalka lepiej pomecz sie i zmyj to naftą. TYLKO NIE KWASEK!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 26 Październik 2005 Share Napisano 26 Październik 2005 Włóknina to materjał ścierny tak jak papier ścierny, z tą różnicą że papier ściera płasko a włóknina przez swoją elastyczność wybiera z wżerów rdze. Tak jak pisałem wymaga to cierplwości, taki bagnet to pare godzin tarcia, palce bolą, płyn cieknie po łokciach i tak to wygląda. Gorsze stany wymagają przed takim czyszczeniem elektrolizy lub autolizy.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sWa Napisano 26 Październik 2005 Autor Share Napisano 26 Październik 2005 OK Wielkie dzięki za pomoc. Na polskim już widać pierwsze efekty mojej pracy(jest tak jak pisałeś trochę monotonne i palce bolą, ale opłci się). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.