Jump to content

dotyczy boratynek

Recommended Posts

Cześć. Czy awers i rewers boratynki musi ze sobą grać tak jak we współczesnych monetach? czy może być np. przesunięty o kilka stopni? tak ze nóżki konika pogoni nie trafiaja na szyjkę Janka? czy to jakiś fals czy błąd w biciu?Pozdrowienia

Ktos gdzies kiedys juz to pytanie zadawal - odpowiedz (nie moja) brzmiala, ze nie zwracano przy biciu na to uwagi, wiec wiec Janek i kobyla (czy tez ptica w przypadku krolewskich) moga wystepowac w dowolnym, nieuregulowanym stosunku do siebie.
Pozdrawiam,
Łukasz

• 3 weeks later...
Czy ktoś z was widział może srebrną boratynkę? tę wybitą w 1661r i mającą kategorię R*? może w jakimś muzeum a może ktoś ma i wklei fotkę. Te monetki są pogardzane, ale Ja je bardzo lubię. Vocur te litery lustrzane to mogą być wady sępla które często podnoszą wartośc monety.
I jeszcze jedno ma może ktoś monografie dotyczącą boratynek wydaną przez muzeum białostockie bodajże w latach 70 ubiegłego wieku? gdzieś o niej czytałem w necie a teraz nie mogę przypomnieć sobie gdzie i jak dokładnie sie to nazywało.pozdrowienia

Witam.
Korzystając z ciekawego tematu, nurtuje mnie pytanie, czy zdarzają się forumowiczom znaleziska większej liczby boratynek w jednym miejscu. T. Kałkowski w 1000 lat monety polskiej" podaje, że dla wygody ładowano je w woreczki po 900 szt.(dawało to wartość 300 gr, czyli 10 zł i wagę 1,17 kg).Kupcy używali podobno woreczków stuzłotowych (zawierały one 9000 szt. i ważyły bagatela 11,7 kg). Osobiście trafiam pojedyncze sztuki na drogach i polach. Natomiast najwięcej w jednym miejscu jak na razie to tylko 6 szt.
Pozdrawiam. Andy.

Te bez wykrywacza? W większości jednostronne blaszki, parę sztuk było całkiem całkiem, dzięki temu już wtedy wiedziałem co to:)
Ale i te które znajduję teraz to zwykle są w stanie: pewnie boratynka bo nic nie widać a wielkością pasuje" :(

Ja do tej pory znalazłem z kilkanaście w jednym miejscu zarówno koronne jak i litewskie ale np. sloma w tym samym miejscu trafił kilkadziesiąt, stany od beznadziejnych po bardzo ładne, poza tym trafiają się pojedyncze na drogach i poboczach.

• 2 weeks later...
Jasne że znajduje się boratynki w skarbach" choć ciężko je faktycznie uznać za skarby, chyba że jak to określa Kałkowski , skarby ludzi ubogich" ;). Największy taki skarb był inwentaryzowany właśnie przez Niemirycza i liczył kilkanaście tysięcy sztuk, odkryty w Przasnyszu. Pozdrawiam.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information