sanczoto Napisano 21 Październik 2005 Autor Share Napisano 21 Październik 2005 Jestem w miarę nowym użytkownikiem tego wykrywacza i mam pytanie do osób obytych z tym sprzętem - jak wsuchiwać się w sygnał wiodący - czyli szukać głębiej zakopanych monet ??W instrukcji 1 zdanie !!! Proszę o jakieś praktyczne wskazówki.... Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proscan Napisano 21 Październik 2005 Share Napisano 21 Październik 2005 Witam,Tych zdań jest wiecej. Ale faktycznie jedno zwiera wszystko:Idealną nastawą jest taka, przy której dźwięk ten jest ledwie słyszalny. proscanPSPytasz o wskazówki praktyczne. Proszę: używaj słuchawek ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanczoto Napisano 22 Październik 2005 Autor Share Napisano 22 Październik 2005 Bardzo dziękuję za poradę. Ale pytam dokładniej - mając w słuchawkach cichy dźwięk wiodący na jakie zaburzenia tego sygnału reagować? Na powtarzające się? czy na pojedyncze? (czasem ten sygnał zminenia częstotliwość na wyższą.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proscan Napisano 22 Październik 2005 Share Napisano 22 Październik 2005 Witam,Sygnały mogą być różne. Będziesz musiał nauczyć się je rozpoznawać, wiec w fazie nauki kop przez jakiś czas wszystkie. Ja bym podzielił sygnały na pochodzące od:- metalu chcianego" czyli powyżej progu dyskryminacji; - metalu niechcianego czyli to co życzyłeś sobie by wykrywacz ignorował (a jednak sygnalizuje - najczęściej sygnałem innym niż jw);- zakłóceń (elektromagnetycznych, niejednorodności gleby, jakiegoś mocniejszego uderzenia w coś).Ten sygnał o innej częstotliwości pojawia się w trybie identyfikacji tonalnej w którym wysokość sygnału wiodącego zależy od tego co ostatnio wykrywacz znalazł. Jak ci to przeszkadza, to przełącz TONE ID na pozycję FIXED.Wszystko wymaga czasu by się oswoić. Za wcześnie pytasz. Jak będziesz miał 20-30 godzin z wykrywaczem w terenie to będziesz mógł zadać bardziej konkretne pytanie i dostać bardziej wartościową odpowiedź. pzdr,proscan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proscan Napisano 22 Październik 2005 Share Napisano 22 Październik 2005 Witam,Sygnały mogą być różne. Będziesz musiał nauczyć się je rozpoznawać, wiec w fazie nauki kop przez jakiś czas wszystkie. Ja bym podzielił sygnały na pochodzące od:- metalu chcianego" czyli powyżej progu dyskryminacji; - metalu niechcianego czyli to co życzyłeś sobie by wykrywacz ignorował (a jednak sygnalizuje - najczęściej sygnałem innym niż jw);- zakłóceń (elektromagnetycznych, niejednorodności gleby, jakiegoś mocniejszego uderzenia w coś).Ten sygnał o innej częstotliwości pojawia się w trybie identyfikacji tonalnej w którym wysokość sygnału wiodącego zależy od tego co ostatnio wykrywacz znalazł. Jak ci to przeszkadza, to przełącz TONE ID na pozycję FIXED.Wszystko wymaga czasu by się oswoić. Za wcześnie pytasz. Jak będziesz miał 20-30 godzin z wykrywaczem w terenie to będziesz mógł zadać bardziej konkretne pytanie i dostać bardziej wartościową odpowiedź. pzdr,proscan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.