Anielskooki Napisano 21 Październik 2005 Autor Share Napisano 21 Październik 2005 Czy ktoś oglądał.Według mnie świetny film,choć można by było podyskutować.Co o tym sądzicie?Anielskooki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 21 Październik 2005 Share Napisano 21 Październik 2005 film faktycznie niezły, pozostawia niezatarte wrażenie- szczególnie oglądany po raz pierwszy w wieku 7 lat, na podstawie ksiażki skądinąd znakomitego pisarza wojennego, razi jednostronność i propagandowość charakterystyczna dla tego okresu, realia bardziej takie z Wołynia, ale czy w Bieszczadach było mniej potworności, nie wiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anielskooki Napisano 21 Październik 2005 Autor Share Napisano 21 Październik 2005 Mój dziadek był żołnierzem i pełnił służbe po wojnie w bieszczadach tak jak tytułowy Kaleń.Opowiadał mi o tym,i z jego opowieści wynikało że ten film choć trąći propagandą,jest bardzo autentyczny.Dziadek opowiadał o ludziach pociętych na kawałki piłami za to że byłym partyzantom nie chcieli dawać zaopatrzenia.Od partyzanta do bantyty jest tylko mały kroczek"-Tak powiedział mi kiedyś były leśny".Widać to na tym filmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 21 Październik 2005 Share Napisano 21 Październik 2005 jak to w czas wojny, ale fakt faktem, że nacjonaliści ukraińscy wyróżniali się w ten czas wyjątkowo niechlubnie- no ale to nie na ten wątek;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek419 Napisano 21 Październik 2005 Share Napisano 21 Październik 2005 Mocny i autentyczny bez ściemy, podobno nawet Gołas dostał zapalenia płuc, po tym czołganiu się w kalesonach po śniegu pozdroD419. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.