Guest Posted May 7, 2003 Share Posted May 7, 2003 Witam !Wyszperałem ostatnio radziecką torbę na gasmaskę , prawdopodobnie z drugiej wojny - ma jeden charakterystyczny szczeguł- pasek nie jest wykonany z taśmy parcianej, tylko szyty z takiego samego materiału jak torba i regulowany nie na metalową przesuwkę jak w większości tylko na kolek drewniany ( u mnie wym.5,5 / 2 cm,z zaokrąglonymi końcami), i przyszyte dwie sznurkowe pentelki ( pasek przechodzi przez ucho" z boku torby). Wiem ,że wyrażam się dośc mętnie, ale mam nadzieję ,że ktoś będzie potrafił mi pomóc. Co to może być za wzór, w jakich latach torby tego typu mogły być produkowane ? Dodam jeszcze, że kolor jest taki musztardowo-zielonkawy, klapa torby zapinana jest na guzik. Torba tego typu była na ostatniej stronie czwartego numeru Gazety Wojenne"(pośw. atakowi ZSRR na Polskę 17.09.1939)Pozdrawiam i proszę o pomocGrzesiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
greg83pp Posted May 9, 2003 Share Posted May 9, 2003 Chej pomóżcie może ktoś ma jakąś stronkę na której można znaleźć jakieś info ?Grzesiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
berthie Posted May 10, 2003 Share Posted May 10, 2003 W linkach jest odnośnik do strony o gazmaskach, może tam coś będzie.pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.