Gość Napisano 7 Maj 2003 Napisano 7 Maj 2003 Witam !Wyszperałem ostatnio radziecką torbę na gasmaskę , prawdopodobnie z drugiej wojny - ma jeden charakterystyczny szczeguł- pasek nie jest wykonany z taśmy parcianej, tylko szyty z takiego samego materiału jak torba i regulowany nie na metalową przesuwkę jak w większości tylko na kolek drewniany ( u mnie wym.5,5 / 2 cm,z zaokrąglonymi końcami), i przyszyte dwie sznurkowe pentelki ( pasek przechodzi przez ucho" z boku torby). Wiem ,że wyrażam się dośc mętnie, ale mam nadzieję ,że ktoś będzie potrafił mi pomóc. Co to może być za wzór, w jakich latach torby tego typu mogły być produkowane ? Dodam jeszcze, że kolor jest taki musztardowo-zielonkawy, klapa torby zapinana jest na guzik. Torba tego typu była na ostatniej stronie czwartego numeru Gazety Wojenne"(pośw. atakowi ZSRR na Polskę 17.09.1939)Pozdrawiam i proszę o pomocGrzesiek
greg83pp Napisano 9 Maj 2003 Napisano 9 Maj 2003 Chej pomóżcie może ktoś ma jakąś stronkę na której można znaleźć jakieś info ?Grzesiek
berthie Napisano 10 Maj 2003 Napisano 10 Maj 2003 W linkach jest odnośnik do strony o gazmaskach, może tam coś będzie.pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.