zytek45 Posted October 20, 2005 Author Share Posted October 20, 2005 Witam - jest to mój pierwszy wątek na tym forum i proszę o wyrozumiałość.Jak w tytule - chodzi mi o dalsze jego losy po wojnie, wiemże zm. na początku lat 80-tych w Chrzanowie i to wszystko.Nie ukrywam, że liczę na wypowiedzi znajomych, sąsiadów a mo-że i rodziny?Taki wątek założyłem na forum militaria i odpowiedzi dotyczy-ły przede wszystkim okresu wojny - za co oczywiście dziękuję.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leuthen Posted October 20, 2005 Share Posted October 20, 2005 Ja jestem bardzo wyrozumiały, ale jeśli liczysz na jakieś informacje, to najpierw wrzuć jakieś wskazówki - czyli 3 słowa" nt. tego, kto to był, kiedy żył, w jakiej formacji walczył etc. Ludziom, którzy mogą Ci pomóc, po prostu będzie łatwiej szukać. Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie pułkownik Jan Biały to zupełnie nieznana osoba i pierwszy raz w życiu o niej słyszę, Ty zaś wrzuciłeś pytanie i uważasz chyba, że chodzi o osobę znaną wszystkim co najmniej tak dobrze jak Hitler czy Stalin. PozdrawiamLeuthen Link to comment Share on other sites More sharing options...
zytek45 Posted October 20, 2005 Author Share Posted October 20, 2005 Parę zdań o płk. janie Białym. W drugiej połowie 1940r. do-wódca 304 dywizjonu bombowego. W 1943. podczas minowania Za-toki Biskajskiej (wtedy był 2 pilotem) stoczyli walkę z sa-molotami niemieckimi. Mimo rany pomagał 1 pilotowi prowadzićpokiereszowaną maszynę do bazy. Wtedy była to sensacja, dzie-nnikarze, reporterzy i podkreślano, że jest to najstarszy (wiekiem) pilot latający bojowo. Czy to wystarczy? Mnie przede wszystkim interesują jego losy po wojnie - czy polscy bolszewicy tak jemu podziękowali zaudział w wojnie jak np. Skalskiemu, Moczarskiemu i wielu innym?Pomine milczeniem Hitlera i Stalina Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leuthen Posted October 20, 2005 Share Posted October 20, 2005 OK, teraz mogę rozpocząć poszukiwania :-)A co do Hitlera i Stalina - nie ma w tym żadnych podtekstów (po prostu są to kojarzone powszechnie nazwiska postaci historycznych). PozdrawiamLeuthen Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slate Posted October 20, 2005 Share Posted October 20, 2005 Polscy Bolszewicy ? Czyli kto, zelazny" Feliks? Sugeruje sprawdzic, np. w slowniku Kopalinskiego, kogo oznacza termin bolszewik. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
zytek45 Posted October 20, 2005 Author Share Posted October 20, 2005 Ja nie napisałem bolszewicy z dużej litery, to oni uciekając od odpowiedzialności za minione 40 lat niszcząc fizycznie-psychicznie takich ludzi jak np. Skalski,Moczarski, a lata 1956, 1970 itp, itd), za które są odpowiedzialni - teraz są demokratami". Czy uraziłem dumę demokraty"? PozdrawiamP.S. Poski bolszewik to pachołek sowieckiego bolszewika, ro-bił tylko to, na co dostawał pozwolenie aż do rozpadu ZSRR-przynajmniej oficjalnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slate Posted October 20, 2005 Share Posted October 20, 2005 Czemu minione 40? Od 1944 (22 lipca, manifest PKWN) do 1984??? A co takiego sie wydazylo w 84 roku? :))))Co do wymienionych przez Ciebie wojskowych, to nie musisz w kazdym poscie powtarzac p. Skalski, Moczarski". Nie zwieksza to w zaden sposob wagi wypowiedzi, zapewniam Cie. Ale jesli musisz to moze chociaz zmieniaj kolejnosc, bedzie przynajmniej nieco oryginalniej. Do rozpadu ZSRR, a zatem sugerujesz, ze koncem Komunizmu w Polsce byl nie rozpad PRL w 89, ewentualnie wybory prezydenckie w 90 tylko rozpad Zwiazku Republik Rad w grudniu 91, hmm ciekawe....Pozwole sobie zacytowac:P.S. Poski bolszewik to pachołek sowieckiego bolszewika, ro- bił tylko to, na co dostawał pozwolenie aż do rozpadu ZSRR- przynajmniej oficjalnie." Coz za odkrywcza i oryginalna mysl. Zwlaszcza podoba mi sie pacholek" oraz koncowka w stylu Archiwum X (lub ewentualnie Talibow w Klewkach :P) przynajmniej oficjalnie"Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slate Posted October 20, 2005 Share Posted October 20, 2005 A propos wspominanego przez Ciebie Skalskiego, to we wspominanych latach (1956, 1970) mial sie raczej dobrze. W 1956 zostal zrehabilitowany i ponownie przyjety do wojska do sztabu WLiOPK, w 1968 zostal sekretarzem generalnym Aeroklubu Polskiego, w 1972 przeszedl do rezerwy. Niszczeniem byl tego nie nazwal. Podobnie jak i awans na generala brygady (1988). Do historii przeszla tez historia, opowiadana przez gen. Rozlubirskiego, dlaczego jedyna dama, jaka zna jest zona wowczas plk. Skalskiego, ale ze pojawiaja sie w niej slowa powszechnie uznane za obelzywe, totez pozwole sobie jej nie przytaczac. Natomiast po upadku PRL Gen. Skalskiemu nie wiodlo sie juz dobrze. Wystarczy powiedziec, ze zmarl w zeszlym roku w przytulku, schorowany, opuszczony i zapomniany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zytek45 Posted October 20, 2005 Author Share Posted October 20, 2005 Skalski, Moczarski i mogę wymienić np. Leski to szczęściarzektórym udało się przeżyć, trudno wymienić wszystkich. A co z tymi, którzy tego szczęścia nie mieli, ilu ich było? Jak czy-tam Twój post, to też chyba jestem szczęściarzem - np.niez-nani sprawcy. Próbujesz bronić coś, czego obronić się nie da.Czy np.Moczarskiemu i Leskiemu też wystawisz opinię, że mieli się przecież raczej dobrze? A inni nie wymienieni - jasne, to Talibowie.Chciałbym jednak znaleść odpowiedź na mój pierwszy post.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slate Posted October 20, 2005 Share Posted October 20, 2005 Hmm... Moczarski, zagladam na strone whatfora i co znajduje .... Zwolniony z więzienia 24.IV.1956, wyrokiem Sądu Wojewódzkiego dla m.st. Warszawy z 11 grudnia 1956 został zrehabilitowany.Jeszcze kilka dni przed rehabilitacją powołany do Centralnego Komitetu SD, pozostawał jego członkiem do lutego 1961, potem do lutego 1965 wchodził w skład RN. Jednocześnie był członkiem, a od lutego 1965 do lutego 1969 wiceprzewodniczącym Centralnego Sądu Partyjnego SD.Zawodowo pracował w redakcji "Kuriera Polskiego [którego to pisma był we wrześniu 1957 współzałożycielem], kierując tam działem łączności z czytelnikami.W latach 1958-1962 wiceprzewodniczący Naczelnego Sądu Dziennikarskiego SDP. Działał także w Społecznym Komitecie Przeciwalkoholowym, był zastępcą, a potem redaktorem naczelnym pisma "Problemy Alkoholizmu."Nastepnie, probuje obronic cos, czego obronic sie nie da ... Abstrakujac od tematu, w sensie generalnym, to ja rzucam datami i wydarzeniami, Ty natomiast ogolnikami. Co wiecej, gdy zaneguje jakas czesc Twojej wypowiedzi, przeciwstawiajac jej np. zyciorys gen. Sklaskiego, ewentualnie pare dat, to ignorujesz ten fakt i rzucasz jakis jakas nowa mysl. W ten sposob mozna dyskutowac w nieskonczonosc, ale po co? Pokazalem, ze dwaj wymienieni przez Ciebie ludzie (Sklaski i Moczarski) we wspomnianych przez Ciebie latach (1956, 1970) nie byli niszczeni psychicznie i fizycznie (jak tez napisales), a nawet wrecz przeciwnie (rehabilitacja, awanse, stanowiska). No i co, nawet nie chcialo Ci sie tego skomentowac, napisales jedynie, ze bronie czegos, czego obronic sie nie da. Pozwole sobie powiedziec w tym miejscu, iz bynajmniej nie bronie PRL, zwlaszcza wczesnego (do 1956) kiedy to popelniono niezliczone ilosci zbrodni i niesprawiedliwosci. Po prostu nieco sprowokowales mnie Twoim Sprawiedliwym Gniewem" i nie moglem sie oprzec pokusie. Co wiecej, sadze, ze gdybys byl prokuratorem to jednak bym obronil:)))) (vide moje dwa poprzednie posty oraz oczywiscie ten). Ale moze faktycznie urwijmy na tym dyskusje. Co do Twojego pytania, to ciezko cos znalezc o tym lotniku, poza faktem, iz byl pierwszym dowodca 304 dywizjonu (w stopniu podplukownika) i ze sam zrezygnowal z dowodztwa. Pozniej postram sie nieco glebiej poszukac, ale to dopiero w poniedzialek, bo jutro mam wolne. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
zytek45 Posted October 20, 2005 Author Share Posted October 20, 2005 Cieszę się, że wracamy do głownego tematu. Ja szukałem, ale tylko w necie i myślałem, że odezwą się znajomi albo rodzina. Podobno w latach 90-tych postawiono Jemu obelisk, ale gdzie?Liczę na rodzinę i mieszkańców Chrzanowa.pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leuthen Posted October 20, 2005 Share Posted October 20, 2005 Zytek, a próbowałeś dowiadywać się przez polskie stowarzyszenia kombatanckie w Wielkiej Brytanii, albo przez Instytut Polski i Muzeum im. Sikorskiego w Londynie?PozdrawiamLeuthen Link to comment Share on other sites More sharing options...
zytek45 Posted October 21, 2005 Author Share Posted October 21, 2005 Mnie strona Instytutu Polskiego i Muzeum im. Sikorskiego nie wchodzi. Wszelkie info jakie znalazłem o tym pilocie dotyczą okresu wojny - a zbyt wiele nie znalazłem, a mnie interesuje okres późniejszy.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leuthen Posted October 21, 2005 Share Posted October 21, 2005 Dlatego sugeruję kontakt z stowarzyszeniem kombatantów (lotnicy PSZ na Zachodzie mają chyba w Wlk. Brytanii własne) - oni mogą także wiedzieć, co się działo z płk. Białym po wojnie.PozdrawiamLeuthen Link to comment Share on other sites More sharing options...
zytek45 Posted October 21, 2005 Author Share Posted October 21, 2005 Dzięki, myślałem że pójdzie mi łatwiej. Ten wątek założyłemna kilku forach i wynik podobny. Jeżeli coś się dowiem, tonapiszę, przecież powinniśmy znać życiorysy nie tylko pilotów samolotów myśliwskich, ale też bombowców i samolotów rozpoz-nawczych.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
zytek45 Posted October 22, 2005 Author Share Posted October 22, 2005 Dzięki uczestnikom forum DWS doiedziałem się, że zm w Byto-miu, a nie jak sugerowałem w Chrzanowie i zrobiłem mały krokdo przodu http://www.um.bytom.pl/tmb/book10.htmProszę o ew. linki lub info o jego życiu po wojnie.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.