Skocz do zawartości
  • 0

amerykański worek z 44 go

DAMIANO1

Pytanie

Napisano
Witam wszystkich! Znajomy nakrył małolatów, którzy kradli węgiel na PKP i pakowali go do worka. Zabrał im worek i wyprał. Worek okazał sie khaki, z imieniem i nazwiskiem jakiegoś jankesa, z datą 1944, z sygnaturami i napisem PW (worek na ekwipunek wojskowy ; zrobię foto to zamieszczę). Pytanko: Czy można na podstawie danych z worka dowiedzieć się czegoś o żołnierzu, jego jednostce itp.? Moja teoria skąd wziął sie worek w opolskiem : Po wojnie ślązacy wracali z niewoli amerykańskiej we francji - może tam mu dali mu wór po jakimś zabitym szweju ?

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mietek ma rację.

Czego to nie było z UNRRA i czego to jeszcze nie dałoby się znaleźć w polskich domach z czasów działania tej organizacji w Polsce? Mój dziadek również miał mnóstwo rzeczy. Sam mam po dziadku - czytaj po UNRRA - śpiwór M1942 firmy Downcraft Co. (zamówienie z 22 czerwca 1944 r.), za jakim dziś uganiają się po aukcjach amerykańscy reenactorzy. Mam także pocieszną duraluminiową maszynkę do strzyżenia, tabletki do odkażania wody.

Aż dziw, że na takim forum, jak to, nikt jeszcze nie założył wątku pt. Co kto ma w swoim domu z UNRRA?", gdzie można by nie tylko opisywać przedmioty, ale także pisać drobne wspominki. W końcu powiedzonko Nie bądź za cwany w UNRRę odziany" też wpisuje się w klimat tamtych lat. Tak samo, jak wpisuje się w to późniejsze prześladowanie i np. wyrzucanie ludzi z pracy za noszenie elementów zachodniego umundurowania dostarczanego przez UNRRA do Polski, czego nasi dziadkowie i rodzice też chyba niejeden raz byli świadkami.

Pozdrowienia

G.
Napisano
Witam wszystkich! Znajomy nakrył małolatów, którzy kradli węgiel na PKP i pakowali go do worka. Zabrał im worek i wyprał. Worek okazał sie khaki, z imieniem i nazwiskiem jakiegoś jankesa, z datą 1944, z sygnaturami i napisem PW (worek na ekwipunek wojskowy ; zrobię foto to zamieszczę). Pytanko: Czy można na podstawie danych z worka dowiedzieć się czegoś o żołnierzu, jego jednostce itp.? Moja teoria skąd wziął sie worek w opolskiem : Po wojnie ślązacy wracali z niewoli amerykańskiej we francji - może tam mu dali mu wór po jakimś zabitym szweju ?
Napisano
Witaj, takie worki przychodziły równiez w ramach pomocy amerykańskiej dla krajów zniszczonych po wojnie (UNRRA).Ludzie do dzisiaj mają po domach lotnicze kurtki skórzane, płaszcze, battle dresy itp.Jakie dane są zamieszczone natym worku:są wypisane ręcznie czy szablonem?
pzdr
Napisano
USAID - niezapomniane 'zrzuty' po 13Jaruzelskim-12-1981:
* olej w prostopadlosciennych bankach
* ser o kolorze marchewki i konzystencji plasteliny :)
- ilez zartow i smiechu z tego bylo... i ile otuchy, ze ktos pamieta
* batoniki od Hershey'a (pamietacie film/ksiazke Imperium Slonca, Spielberga?)
tyle, ze rzeczy z UNRRA solidniejsze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie