BUNNY Napisano 11 Październik 2005 Autor Napisano 11 Październik 2005 Witamw sumie co roku na feriach jestem w miedzyzdrojach i własnie tam w lesie w strone swinoujscia jest kompleks dosc pokazny bunkrów jakis dziwnych okrąglkych budowli mi sie wydaje ze to po jakis działach przeciwlotniczych. Sa wyrazne wejscia do podziemi nie mozna było sprawdzic zawalone jakimis smieciami (do odpopania) jest tez studnia wszytsko zasmaskowane i wtopione w krajobraz. Zachowne wzytsko w dobrym stanie. Jedna budowla wogóle nie naruszona kolejne 2 znisczone do połowy wysadzone lub zbombardowane. czy wie ktos moze co to jest?? i czy da sie ta cos wylonic z ziemi:) Pozdrawiam
Penetrator Napisano 11 Październik 2005 Napisano 11 Październik 2005 Pezeciwlotnicza bateria zaporowa Lubiewo" Od strony Międzyzdrojów kolejno: schron amunicyjny, stanowisko altylerii osłonowej, cztery działobitnie - cześciowo zachowane podziemne chodniki ( studnia - to jedno z wejść do nich )+ stanowisko dalmierza, maszynownia , zapasowy dalmierz
zwiezda Napisano 11 Październik 2005 Napisano 11 Październik 2005 sa moze jakies fotkilas miedzy miedzyzdrojami a wiselka jest poryty okopami, to niemieckie czy juz powojenne ??
BUNNY Napisano 11 Październik 2005 Autor Napisano 11 Październik 2005 Aha dziekuje ! a czy mozna jecsze cos tam wynależć czy to juz wszystko przekopane wzdłuż i wszerz??
BUNNY Napisano 11 Październik 2005 Autor Napisano 11 Październik 2005 Jask będe na feriach będa fotki:) a mi sie wydaje ze to niemieckie po maskowaniu kopleksu .. ma napewno juz toszke lat
past Napisano 11 Październik 2005 Napisano 11 Październik 2005 panowie użyjcie funkcji szukaj" na forum temat jest poruszany kilka razy , opisany w literaturze.
BUNNY Napisano 11 Październik 2005 Autor Napisano 11 Październik 2005 Aha i mam jescze pytanko czy da sie wejsc przez te studnie ona jest zalana wodą i jest jescze takie kwadratowe wejscie zasupane patykami no i jescze przy wejsciu na plaze kawałek czegoś i do tego 3 okrąglego obiektu prowadzi tunel mozna tam wejsc i cos znalezc??
Penetrator Napisano 11 Październik 2005 Napisano 11 Październik 2005 W temacie Literatura"w Burku na stronie 192 jest zdanie Ingesamt wurden Stellungen fur 15 Flak-Batterien (davon 4 nordlich Cammin)mit insgesamt 60 8,8-cm-Flak-gebaut"Czy ktoś się orientuję, gdzie znajdują się te cztery baterie zlokalizowane na północ od Cammin ( Kamienia Pomorskiego - jak sądze)?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.