bolas Napisano 5 Maj 2003 Autor Napisano 5 Maj 2003 Hehehe ... musze sie pochwalić - w ostatni weekend wybraliśmy się na Wrzesien 39 w poszukiwaniu fantów - do tej pory kiespko wychodziły nam te wypady ale teraz się poszczęściło:Przez pierwsze 3 godzinki dosłownie nic - kilka łusek 1 ws , magazynek od PPsh, i ogólne zniechecenie ale pozniej znależliśmy coś rewelacyjnego (w/g mnie) - polski hełm wz.31 - ale jak on sie zachował !!!! 99% salamandry - absolutnie żadnej korozji - tylko w 2 miejscach rdzawy nalot, cały w farbie i w korku, w środku wyrąźne stemple LUDWIKÓW,37" - dziwne jest to że hełm miał wycięte wyposażenie (zachowały się resztki - brążowa skórka). Szczerze mowiąc mi kopara opadłą do ziemi jak kolega go przytaszczył bo takie stany ogląda się w muzeum a nie wykopuje. Hełm nie ma żadnego wżerka - dosłownie nic ... leżał gdzieś na głebokosci pół metra, w lesie na wzniesieniu - w całości zagrzebany w żołtym piaseczku. Pod jego wrażeniem lataliśmy po tym lesie jeszcze z 6 godzin ale poza 4 kompletnymi magazynkami do rkm wz.28 nie było juz nic z wrzesnia (no jeszcze wiadro łusek mauserwoskich) - super wyjazd- dawno się tak nie uchachałem. Po takim aż chce się wierzyć że ciagle można jeszcze coś fajnego wykopać. pozdrawiam bolasp.s miejsca nie zdradze - musimy je dokladnie przeczesać - może uda mi sie zrobic fotki to wrzuce na forum.
Gość Napisano 5 Maj 2003 Napisano 5 Maj 2003 No, no gratulacje. Weźmiesz go na Moto-Weteran-Bazar? A tak przy okazji - czym go wypikaliście?Pozdrawiam
miq Napisano 5 Maj 2003 Napisano 5 Maj 2003 No Bolas moje gratulacje nareszcie jakis fart.Znalezlicie to pewnie gdzie mysle(Wola):))))))))))))))Ja znalazlem 22luski moska 1 wojna.Niektore lezaly na wierzchu tak jak je zolnierze zostawili.Wykrywacz wyl mi co chwile ale mi juz sie nie chcialo kopać moze innym razem.P.S Bolas mogles wpasc po mnie z moim fartem znalezli bysmy cos wiecej:)))Pozdrawiam MIQ
Gość Napisano 5 Maj 2003 Napisano 5 Maj 2003 Środek mogli chłopi wyciać, a może cię koleś podpuścił i wyciągnął z plecaka wcześniej przygotowany hełm ;-)).Pozdrawiam
bolas Napisano 5 Maj 2003 Autor Napisano 5 Maj 2003 tez sie smiałęm ze sobie chłopaki jaja zrobili ale niestety to była prawda ... :) hełm znależliśmy w zupełnie innym miejscu - pas działania innej armi - to nie byla Armia Łódź :) No i to nie ja go wykopałem - mialem okazje się tylko and nim poślinić :)
bolas Napisano 5 Maj 2003 Autor Napisano 5 Maj 2003 J: koleś który go trafił używał Smętka - ale nie ma sie co podniecać bo hełm daje naprawdę zajebisty sygnał i chyba z wszystkiego co wykrywa by się dało go złapać ... :) miq: nakopaliśmy jeszcze poza wrzesniowymi gratami całą masę 1 wojennych łusek i nie tylko od mosinów, poza tym także masuerowskie 1 ws i austrckie mannlicherki - te ostatnie bardzo łądnie zachowane - niektóre mają bicia 1901-1904 :) dług czekały na odkrycie
Gość Napisano 5 Maj 2003 Napisano 5 Maj 2003 Ja natomiast jeżeli chodzi o trafienia z września mogę się pochwalić znalezionymi orzełkami [całymi i uszkodzonymi ] oraz guzikami.PozdrawiamMichał
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.