Skocz do zawartości

Identyfikacja

haupttman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Od podania tych napisów trzeba było zacząć, a nie bawić się w robienie zdjęć, na których nic nie widać.
Ta moneta pochodzi z Norymbergi z końca 17 wieku. Wybita za ponowania Leopolda I.
Najbardziej przypomina mi 3 dukaty z 1700 roku.
Zresztą zobacz sam:
http://www.sixbid.com/home/auctions/divo/301/00246H00.HTM

Jeżeli moneta ma średnicę 29 mm, waży 10,28 g, wykonana jest ze złota (0,986) i nie wygląda na jakąs podróbę, to chyba będzie ta. I gdyby nie to dolutowane uszkoto miałaby całkiem niezłą wartość.
Napisano
Sorki,masz rację z tymi słabymi zdjęciami!Kopia to chyba nie jest, bo z ziemi! Jest tylko jeden problem ta moja ma z tym cholernym uszkiem 3,6g! I co ty na to?
Napisano
No to masz monetę o nominale 1 dukata (3,5 g) z cholernym uszkiem (0,1 g).
A to, że z ziemi wcale nie gwarantuje autentyczności.
Poza tym to cholerne uszko !!!
Napisano
CZYLI W TEJ CHWILI PRZEDSTAWIA ONA WARTOŚĆ JEDYNIE SAMEGO ZŁOTA? CHYBA JĄ ODKUPIĘ OD KUMPLA, BO SZKODA ŻEBY ZŁOTNIK JĄ PRZETOPIŁ! SERDECZNE DZIĘKI ZA POMOC ,rob_k'!SAM BYM DO TEGO NIE DOSZEDŁ,SIEDZĘ RACZEJ W MILITARCE.
POZDRAWIAM haupttman
Napisano
Jaka ma wartosc ? Wystaw na aukcji od 1 zl - a zobaczysz... gwarantuje ci ze cena koncowa bedzie kilkakrotnie przewyzszala cene jaka moze ci zlotnik dac (wierzysz ze pojdzie do przetopu???)

Za ten dukacik dostaniesz min 500 zl albo i wiecej.
Napisano
Tak tak słuchaj krecixa. On słynie ze swoich dobrych rad. Niektórzy to już nawet nie są w stanie ich czytać.

A tak na poważnie - w katalogu Krauzego tego dukacika wyceniono na:
- 1300 USD w stanie XF (extra fine)
- 950 USD w stanie VF (very fine)
- 550 USD w stanie Fine
- 400 USD w stanie VG (very good)
Gdyby więc nie miał dolutowanego uszka, to byłaby to konkretna wartość numizmatyczna. A tak to tylko wartość złotego złomu. Chyba, że wciśniesz to jakiemuś frajerowi na Allegro.
Napisano
Rob_k przejawia cechy typowego handlarzyny, ktory kazda rzadka monete okresla mianem zlom".

W przypadku rzadkich monet ucha dorabiane w epoce nie dyskfalifikuja monety sprowadzajac ja do zlomu...

ps. Z przyjemnoscia krecix wcieli sie w role 'frajera' ktoremu haupttman 'wcisnie' ten zlom :DDDD
Napisano
Z całym szacunkiem, ale nie wiem kto co sobie myślał! Od początku moneta nie była na sprzedaż. Po fachowym usunięciu tego cholernego uszka, wzbogaci kolekcję!
Tak czy inaczej bardzo dziękuję za sugestie i opinie!
Pozdrawiam haupttman!
Napisano
Troche cie ostudze - usuniecie uszka spowoduje powstanie widocznego sladu manipulacji przy monecie (reperacja, odlutowanie ucha etc etc) spowoduje to obnizenie wartosci w stosunku do stanu z uszkiem (pochodzacym z epoki).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie