Jump to content

Wodzisław Śląski - schrony polowe

Dominik Kasprzak

Recommended Posts

• 3 months later...
Okolice Wodzisławia- Popielów.
Podobno był schron- pamiętam pozostałości po nim- koło starej szkoły, jeszcze w latach 70-tych było coś widać. Potem zrobiono wysypisko, teraz jest po prostu stok porośnięty trawą...

Bardzo ciekawa sprawa - nie miałem pojęcia o tym temacie ponieważ dzisiaj nie zachował się nawet fragment jakiegokolwiek bunkra czy ziemianki. Najbliższe fortyfikacje z II wojny światowej znajdują się po stronie czeskiej - niedaleko przejścia granicznego w Chałupkach, przy starej drodze ze Starego Bohumina do Nowego Bohumina. Bunkry są ogromne i nie sposób je przeoczyć.

Przypomniał mi się jedyny wodzisławski schron jaki znam - w parku przy budynku muzeum, wejście do niego znajduje się w pobliżu pagórka przy muzeum ,przy ścieżce w kierunku stawu. Myślę jednak że to nie o to chodzi.

Witajcie jest kilka bunkrów z wzreśnia są i obserwacyjne,jednostanowiskowe obecnie w centrum ,obok są zasiedlone---jak chcecie to Was oprowadzę 0503464935 piotr

Witam ponownie!
Ja może teraz z innej beczki: byłem ostatnio (czwartek) w Dąbrowie Górniczej- Ujejscu. W polu znalazłem schrony, a raczej strzelnice(?)- rozmieszczone są co ok. 200 m.
I interesuje mnie: dlaczego są aż tak wkopane" w ziemię- czyżby się zapadły?
OK- można się wczołgać- ale prowadzić ostrzał z otworów poniżej gruntu?
Jestem schronowym" laikiem- ale mi to nie pasuje....
Przy okazji znalazłem" ciekawą kapliczkę- jeżeli dobrze odczytałem datę budowy, to jest to rok 1819! Ale prace enowacyjne" były przy niej prowadzone ciut niefachowo...
Pozdrawiam: J.

Witam!
Jura: Te obiekty są to kochbunkry budowane przez Niemców w 1944r. w obawie przed Rosją. Schrony mają około 2m głębokości i posiadają otwór strzelniczy oraz otwór wejściowy.
A co do Rybnika - to wybudowano tam 3 sschrony.
1) przy rondzie [ul. Lektorska]
2) na prywatnej posesji ulica Dąbrówki - dzielnica Maroko [niestety znajduje się pod poziomem gruntu - właściciel zasypał go ponad 20 lat temu]
3) przy ulicy Szczygłów - dzielnica Wawok [prawa strzelnica zasypana].

PS. Czy ktoś wie, w którym roku budowao rondo przy ulicy Lektorskiej?

Pozdrawiam
Dominik
http://www.schrony.gobielsko.prv.pl
http://www.schrony.armiakrakow.prv.pl

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information