Dominik Kasprzak Posted April 30, 2003 Author Share Posted April 30, 2003 Witam!Czy ktoś się orientuje coś na temat schronów polowych z 1939r. w Wodzisławiu Śląskim?Isteresują mnie jakiekolwiek informacje - publikacje, mapy itp.PozdrawiamDominik Kasprzakkasprzak@pro.onet.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
wardo Posted August 7, 2003 Share Posted August 7, 2003 Czy mógłbyś podać więcej informacji na temat takich schronów w Wodzisławiu ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Kasprzak Posted August 8, 2003 Author Share Posted August 8, 2003 Witam!Sam niestety nie mam wiele informacji na ten temat.Jedynie opierając się na relacji Przymysława Michalskiego twierdzę, iż zaczęto jakieś prace przy fortyfikacjach w tamtym rejonie.PozdrawiamDominik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jura Posted August 8, 2003 Share Posted August 8, 2003 Okolice Wodzisławia- Popielów.Podobno był schron- pamiętam pozostałości po nim- koło starej szkoły, jeszcze w latach 70-tych było coś widać. Potem zrobiono wysypisko, teraz jest po prostu stok porośnięty trawą... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wardo Posted August 8, 2003 Share Posted August 8, 2003 Bardzo ciekawa sprawa - nie miałem pojęcia o tym temacie ponieważ dzisiaj nie zachował się nawet fragment jakiegokolwiek bunkra czy ziemianki. Najbliższe fortyfikacje z II wojny światowej znajdują się po stronie czeskiej - niedaleko przejścia granicznego w Chałupkach, przy starej drodze ze Starego Bohumina do Nowego Bohumina. Bunkry są ogromne i nie sposób je przeoczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wardo Posted August 8, 2003 Share Posted August 8, 2003 Przypomniał mi się jedyny wodzisławski schron jaki znam - w parku przy budynku muzeum, wejście do niego znajduje się w pobliżu pagórka przy muzeum ,przy ścieżce w kierunku stawu. Myślę jednak że to nie o to chodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jura Posted August 8, 2003 Share Posted August 8, 2003 Witam!Bliżej, niż ten w Bohuminie jest schron w Rybniku (na ul. Lektorskiej). Patrz zdjęcie- podobno jeszcze gdzieś jest drugi- ale nie wiem gdzie ;-)Pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jura Posted August 8, 2003 Share Posted August 8, 2003 I wnętrze tegoż.... :-(( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 8, 2003 Share Posted August 8, 2003 Witajcie jest kilka bunkrów z wzreśnia są i obserwacyjne,jednostanowiskowe obecnie w centrum ,obok są zasiedlone---jak chcecie to Was oprowadzę 0503464935 piotr Link to comment Share on other sites More sharing options...
wardo Posted August 8, 2003 Share Posted August 8, 2003 Gdzie te bunkry? Chyba nie w Wodzisławiu? W centrum Rybnika? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 8, 2003 Share Posted August 8, 2003 no własnie nie napisałem---dotyczy Rybnika Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jura Posted August 8, 2003 Share Posted August 8, 2003 Witam ponownie!Ja może teraz z innej beczki: byłem ostatnio (czwartek) w Dąbrowie Górniczej- Ujejscu. W polu znalazłem schrony, a raczej strzelnice(?)- rozmieszczone są co ok. 200 m.I interesuje mnie: dlaczego są aż tak wkopane" w ziemię- czyżby się zapadły?OK- można się wczołgać- ale prowadzić ostrzał z otworów poniżej gruntu?Jestem schronowym" laikiem- ale mi to nie pasuje....Przy okazji znalazłem" ciekawą kapliczkę- jeżeli dobrze odczytałem datę budowy, to jest to rok 1819! Ale prace enowacyjne" były przy niej prowadzone ciut niefachowo...Pozdrawiam: J. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jura Posted August 8, 2003 Share Posted August 8, 2003 i drugi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jura Posted August 8, 2003 Share Posted August 8, 2003 widok ogólny... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jura Posted August 8, 2003 Share Posted August 8, 2003 A to kapliczka, o której wspomniałem. Niedaleko są dwa następne schrony- strzelnice. Chciałem dojść- ale to chyba późną jesienią- kleszcze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jura Posted August 8, 2003 Share Posted August 8, 2003 I inskrypcja na kapliczce.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Kasprzak Posted August 9, 2003 Author Share Posted August 9, 2003 Witam!muller@wip.net.pl: Czy schron, o którym pisałeś na jest to schron polowy z 1939r?Czy mógłbyś podać jego dokładniejsze umiejscowienie [ulica]?PozdrawiamDominik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Kasprzak Posted August 9, 2003 Author Share Posted August 9, 2003 Witam!Jura: Te obiekty są to kochbunkry budowane przez Niemców w 1944r. w obawie przed Rosją. Schrony mają około 2m głębokości i posiadają otwór strzelniczy oraz otwór wejściowy.A co do Rybnika - to wybudowano tam 3 sschrony.1) przy rondzie [ul. Lektorska]2) na prywatnej posesji ulica Dąbrówki - dzielnica Maroko [niestety znajduje się pod poziomem gruntu - właściciel zasypał go ponad 20 lat temu]3) przy ulicy Szczygłów - dzielnica Wawok [prawa strzelnica zasypana].PS. Czy ktoś wie, w którym roku budowao rondo przy ulicy Lektorskiej?PozdrawiamDominikhttp://www.schrony.gobielsko.prv.plhttp://www.schrony.armiakrakow.prv.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Kasprzak Posted August 9, 2003 Author Share Posted August 9, 2003 Przepraszam w schronie III lewa strzelnica jest zasypana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.