Dominik Kasprzak Napisano 30 Kwiecień 2003 Autor Napisano 30 Kwiecień 2003 Witam!Czy ktoś się orientuje coś na temat schronów polowych z 1939r. w Wodzisławiu Śląskim?Isteresują mnie jakiekolwiek informacje - publikacje, mapy itp.PozdrawiamDominik Kasprzakkasprzak@pro.onet.pl
wardo Napisano 7 Sierpień 2003 Napisano 7 Sierpień 2003 Czy mógłbyś podać więcej informacji na temat takich schronów w Wodzisławiu ??
Dominik Kasprzak Napisano 8 Sierpień 2003 Autor Napisano 8 Sierpień 2003 Witam!Sam niestety nie mam wiele informacji na ten temat.Jedynie opierając się na relacji Przymysława Michalskiego twierdzę, iż zaczęto jakieś prace przy fortyfikacjach w tamtym rejonie.PozdrawiamDominik
Jura Napisano 8 Sierpień 2003 Napisano 8 Sierpień 2003 Okolice Wodzisławia- Popielów.Podobno był schron- pamiętam pozostałości po nim- koło starej szkoły, jeszcze w latach 70-tych było coś widać. Potem zrobiono wysypisko, teraz jest po prostu stok porośnięty trawą...
wardo Napisano 8 Sierpień 2003 Napisano 8 Sierpień 2003 Bardzo ciekawa sprawa - nie miałem pojęcia o tym temacie ponieważ dzisiaj nie zachował się nawet fragment jakiegokolwiek bunkra czy ziemianki. Najbliższe fortyfikacje z II wojny światowej znajdują się po stronie czeskiej - niedaleko przejścia granicznego w Chałupkach, przy starej drodze ze Starego Bohumina do Nowego Bohumina. Bunkry są ogromne i nie sposób je przeoczyć.
wardo Napisano 8 Sierpień 2003 Napisano 8 Sierpień 2003 Przypomniał mi się jedyny wodzisławski schron jaki znam - w parku przy budynku muzeum, wejście do niego znajduje się w pobliżu pagórka przy muzeum ,przy ścieżce w kierunku stawu. Myślę jednak że to nie o to chodzi.
Jura Napisano 8 Sierpień 2003 Napisano 8 Sierpień 2003 Witam!Bliżej, niż ten w Bohuminie jest schron w Rybniku (na ul. Lektorskiej). Patrz zdjęcie- podobno jeszcze gdzieś jest drugi- ale nie wiem gdzie ;-)Pozdr.
Gość Napisano 8 Sierpień 2003 Napisano 8 Sierpień 2003 Witajcie jest kilka bunkrów z wzreśnia są i obserwacyjne,jednostanowiskowe obecnie w centrum ,obok są zasiedlone---jak chcecie to Was oprowadzę 0503464935 piotr
wardo Napisano 8 Sierpień 2003 Napisano 8 Sierpień 2003 Gdzie te bunkry? Chyba nie w Wodzisławiu? W centrum Rybnika?
Jura Napisano 8 Sierpień 2003 Napisano 8 Sierpień 2003 Witam ponownie!Ja może teraz z innej beczki: byłem ostatnio (czwartek) w Dąbrowie Górniczej- Ujejscu. W polu znalazłem schrony, a raczej strzelnice(?)- rozmieszczone są co ok. 200 m.I interesuje mnie: dlaczego są aż tak wkopane" w ziemię- czyżby się zapadły?OK- można się wczołgać- ale prowadzić ostrzał z otworów poniżej gruntu?Jestem schronowym" laikiem- ale mi to nie pasuje....Przy okazji znalazłem" ciekawą kapliczkę- jeżeli dobrze odczytałem datę budowy, to jest to rok 1819! Ale prace enowacyjne" były przy niej prowadzone ciut niefachowo...Pozdrawiam: J.
Jura Napisano 8 Sierpień 2003 Napisano 8 Sierpień 2003 A to kapliczka, o której wspomniałem. Niedaleko są dwa następne schrony- strzelnice. Chciałem dojść- ale to chyba późną jesienią- kleszcze.
Dominik Kasprzak Napisano 9 Sierpień 2003 Autor Napisano 9 Sierpień 2003 Witam!muller@wip.net.pl: Czy schron, o którym pisałeś na jest to schron polowy z 1939r?Czy mógłbyś podać jego dokładniejsze umiejscowienie [ulica]?PozdrawiamDominik
Dominik Kasprzak Napisano 9 Sierpień 2003 Autor Napisano 9 Sierpień 2003 Witam!Jura: Te obiekty są to kochbunkry budowane przez Niemców w 1944r. w obawie przed Rosją. Schrony mają około 2m głębokości i posiadają otwór strzelniczy oraz otwór wejściowy.A co do Rybnika - to wybudowano tam 3 sschrony.1) przy rondzie [ul. Lektorska]2) na prywatnej posesji ulica Dąbrówki - dzielnica Maroko [niestety znajduje się pod poziomem gruntu - właściciel zasypał go ponad 20 lat temu]3) przy ulicy Szczygłów - dzielnica Wawok [prawa strzelnica zasypana].PS. Czy ktoś wie, w którym roku budowao rondo przy ulicy Lektorskiej?PozdrawiamDominikhttp://www.schrony.gobielsko.prv.plhttp://www.schrony.armiakrakow.prv.pl
Dominik Kasprzak Napisano 9 Sierpień 2003 Autor Napisano 9 Sierpień 2003 Przepraszam w schronie III lewa strzelnica jest zasypana.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.