Skocz do zawartości

patynowanie mosiądzu

Krzysztof 61

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak jeździłem do odlewni metali nieżelaznych to tam mieli jakiś płyn i w tym zanurzali mosiądz, ale nigdy nie pytałem
co to za płyn?
pozdrawiam Enes
Napisano
witam
Można zastosować dostępny w sklepach dla artystów specjalny płyn do uzyskania patyny na rzeżbach - kosztowało mnie to chyba kilkanaście złotych za małą butelkę.
Yasioo
yasiooxx@wp.pl
Napisano
Patyna od tego specyfiku jest charakterystyczna - jak nałożysz za mało razy będzie trochę czarna, trzeba nakładać wiele razy. A nazwa?? Chyba specyfik nie ma nazwy, idziesz do sklepu dla artystów(z pedzlami, ramami do obrazów) i się pytasz o specyfik do nakładania patyny.
Yasioo
Napisano
Stosowanie odchodów krowich oraz polewanie moczem to sposoby fałszerzy monet i odznaczeń, brzmi dziwnie i głupio ale często nawet na allegro możesz się przekonać że rezultaty takich metod są bardzo dobre. Możesz też często spryskiwać element mosiężny(miedziany) spryskiwaczem do kwiatków, jak krople wody wysychają pojawia się patyna, ale to wymaga cierpliwości - sposób sprawdziłem na ciężarkach do zegarów.
Yasioo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie