Krzysztof 61 Napisano 1 Październik 2005 Autor Share Napisano 1 Październik 2005 Witam serdecznie!Czy ktoś wie może jak uzyskac patynę na mosiądzu, w jakiś nie skomplikowany sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enes Napisano 3 Październik 2005 Share Napisano 3 Październik 2005 Jak jeździłem do odlewni metali nieżelaznych to tam mieli jakiś płyn i w tym zanurzali mosiądz, ale nigdy nie pytałemco to za płyn? pozdrawiam Enes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 4 Październik 2005 Share Napisano 4 Październik 2005 Na szybkiego to do chlorku (stosowany do trawienia płytek dostępny w slepach elektronicznych), patyna" jet lekko brązowa. Chlorek podtrawia więc nie mocz długo.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yasioo Napisano 4 Październik 2005 Share Napisano 4 Październik 2005 witamMożna zastosować dostępny w sklepach dla artystów specjalny płyn do uzyskania patyny na rzeżbach - kosztowało mnie to chyba kilkanaście złotych za małą butelkę. Yasioo yasiooxx@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yasioo Napisano 4 Październik 2005 Share Napisano 4 Październik 2005 Słyszałem też że aby uzyskać ładną patynę można umieścić przedmiot w krowich odchodach. Yasioo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 4 Październik 2005 Share Napisano 4 Październik 2005 Łajno to sobie daruje (nie mam dostępu do krowy). Znasz nazwe tego specyfiku do rzeźb?Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yasioo Napisano 5 Październik 2005 Share Napisano 5 Październik 2005 Patyna od tego specyfiku jest charakterystyczna - jak nałożysz za mało razy będzie trochę czarna, trzeba nakładać wiele razy. A nazwa?? Chyba specyfik nie ma nazwy, idziesz do sklepu dla artystów(z pedzlami, ramami do obrazów) i się pytasz o specyfik do nakładania patyny. Yasioo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yasioo Napisano 5 Październik 2005 Share Napisano 5 Październik 2005 Stosowanie odchodów krowich oraz polewanie moczem to sposoby fałszerzy monet i odznaczeń, brzmi dziwnie i głupio ale często nawet na allegro możesz się przekonać że rezultaty takich metod są bardzo dobre. Możesz też często spryskiwać element mosiężny(miedziany) spryskiwaczem do kwiatków, jak krople wody wysychają pojawia się patyna, ale to wymaga cierpliwości - sposób sprawdziłem na ciężarkach do zegarów. Yasioo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.