Skocz do zawartości

Hełm po oczyszczeniu

wulfgar

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko. Posiadam hełm niemiecki - wykop oczyszczony juz prze ze mnie z rdzy i gotowy do pomalowania. Chcialbym pomalowac go farba zblizona do odcienia oryginalnego. Czy przed nałozeniem warstwy farby warto go jeszcze czymś zabezpieczyć np. jakimś hammeritem czy czymś takim?

Nie wolno kłaść szpachli na goły metal jest to wbrew zasado obowiązujących w lakiernictwie, na goły metal powinien iść najpierw podkład gruntowy np. czerwony tlenkowy. Następnie matujemy i odtłuszczamy suchy podkład i ewentualnie kładziemy szpachle nigdy nie szlifujemy szpachli na mokro gdyż wchłania ona wodę.
Pozdrawiam

Zasady zasadami a w praktyce to szpachla na metal bo z podkładu łatwo odpada i szlifowana na mokro bo prościej i taniej. Nie odtłuszczana bo rozpuszcalnik ją rozpuszcza a benzyna ekstakcyjna obecnie sprzedawana zwykle zatłuszcza i farba ie łapie". Wiem że to wbrew prawidłom ale zwykle to tak wygląd i jakoś działa. Podkład, szpachla, lakier i rozpuszczalnik powinny stanowić komplet a stosuje się to co jest pod ręką zwykle z kiepskim skutkiem ale tak niestety jest.
Wojtek

Jak się nie zmatuje podkładu to, co ma nie schodzić szpachla, do odtłuszczania nie stosujemy żadnych rozpuszczalników, ja odtłuszczam benzyną ekstrakcyjną od lat i jeszcze mi się nie zdarzyło żeby coś odpadało.
Do odtłuszczenia powierzchni możemy także zastosować np. denaturat lub Ludwik do mycia naczyń.
Pozdrawiam Enes

• 1 month later...
Kupiłem takie fanty do emontu" mojego pierwszego hełmu M40: http://allegro.pl/show_item.php?item=73836815
http://allegro.pl/show_item.php?item=74139548
http://allegro.pl/show_item.php?item=74139577
Czy uważacie że to był dobry wybór?
I jak osttecznie z podkładem przed czy po szpachlowaniu?
Jesli przed to po szpachlowaniu też?
Ile najlepiej połozyć warstw farby (bede malował oliwkową montaną)?
Czy na hełmach szkopskich używanych w boju kładziono lakier matowy, bezbarwny?
Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi na w/w pytania :)
Pozdrawiam

Witam, szpachla i podkład mogą być , ale ze zmywaczem uważaj, hełm musi być jak najdokładniej zmatowany, następnie odtłuść najlepiej użyj nitro na goły metal, dobrze wymieszaj podkład i połóż dwie cienkie warstwy.
Po wyschnięciu zmatuj włókniną ( można kupic w sklepach hydraulicznych), przedmuchaj i odtłuść powierzchnie zmywaczem (nie czekaj aż zmywacz sam wyschnie na hełmie tylko wycieraj odrazy suchą szmatką)i możesz nakładać szpachle. Zrób z tektury lub sztywnej gumy szpachelkę do nakładanie szpachli tak, aby szpachelka łatwo dopasowywała się do kształtów hełmu. Po obrobieniu szpachli ponownie przedmuchaj i odtłuść. Połóż kolejne dwie lub trzy warstwy podkładu po wyschnięciu zmatuj go i można malować.

Super:)
Pytanie jeszcze jak z tym lakierem i czy odrdzewienie octem wystarczy, czy nic nie będzie odpadać itp.? Wiem że najlepiej zastosować elektorlize/autolize.
Ponownie z góry dzięki za odpowiedzi!
Pozdrawiam:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie