mech Posted April 29, 2003 Author Share Posted April 29, 2003 Może ktoś wie jak oczyścić blache cynkową. Jest na niej biały nalot. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 30, 2003 Share Posted April 30, 2003 To się czyściło w kwachu, chyba cytrynowym (5%), ale głowy nie dam. Cynk b. łatwo się rozpuszcza w kwasach. Jeśli już tak spróbujesz, to raczej zanurzaj i wyciągaj i obserwuj, czy ci jej nie zjada.PozdrawiamAlbo lepiej poczekaj na inne opinie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frozzer Posted April 30, 2003 Share Posted April 30, 2003 d ocynku nie mam metody, po prostu nie czyszcze, sam mam problem z monetami cynkowymi, kiedys pociagnalem je cilitem, i owszem bialy nalot zszedl, ale monety zrobily sie cale czarne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 30, 2003 Share Posted April 30, 2003 Cynkowych rzeczy to bym raczej nie wytrawiał - kiedyś nieuważnie czyścilem kwaskiem cytrynowym kilka wykopkowych guzików żołn. wz. 1917 i po kilku chwilach nie mialem ani nalotu, ani brudu ani guzików - blaszkę przeżarło na wylot. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mech Posted May 13, 2003 Author Share Posted May 13, 2003 Blaszki cynkowe oczyściłem FOSOLEM. Naprawdę świetny efekt czyszczenia. 12 dni i z blaszką nic sie nie dzieje. Czekam dalej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.