Skocz do zawartości

Broń" ASG, atrapy granatów, naboi i bagnetów przez granice

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Wybieramy się do Czech na rekonstrukcję historyczną, zaopatrzenii w roń" ASG, repliki granatów i noboi, a także bagnetów. Jak to wygląda od strony przepisów w momencie kontroli na granicy. Czy ktoś coś na ten temat wie? Czy ma w tym jakieś doświadczenie?
Napisano
Panie das_reich mi nie chodzi o broń deko, bo widomo, że takiej nie można przywozić z zagranicy i nie wolno takiej posiadać w Polsce. Mi chodzi o zwykłe zabawki ASG np. firmy Marushin M1 karabinek lub Thompsona.
Napisano
Thompsona mamy ze sklepu. Chodzi mi głównie, czy można to przewieźć przez granice. W razie jakieś kontroli, żeby mi nie w mówili, że to broń. Bo te repliki wyglądają w sumie jak prawdziwa. A wiadomo, że dla naszych policjantów odlew aluminiowy to już roń". Pytam się czy ktoś już przewoził coś takiego. Czy nawet celnicy widzieli coś takiego i bez problemu przepuścili? Bo zobaczyli, że to zabawka.
Napisano
Opowiesc z autopsji...
zawrocono mnie z granicy za posiadanie w skrzynce w zamknietym bagarzniku samochodu!:
- p38 (plastik) Marushin - bo nie wiadomo czy to nie mozna przerobic na ostre - Panie dzis to sie takie plastkiki robi..."
- metalowa replika granatu m24 (niemickiego, rozkreconego) - bo nie wiadomo czy nie mozna tam wsypac prochu i odpalic...
- bagnetu niemieckiego do k98 - bo Pan posiada bron"
- czapek (orygynylnych) Wehrmachtu i Luftwaffe - symbolika obrazliwa dla Panstwa Polskiego...
bez komentarza
poz Fall
Napisano
byly zawroty na przejsciu w tyl zwrot"
biegajacy celnik z granatem m24 w wyciagnietej do gory rece po calym przejsciu granicznym i zszokowani kierowcy innych samochodow...
to samo z Marushinem p38...
po zawrocie, przejazdzka na najblizszy dwozec kolejowy, wsadzenie tego do skrytki na bagarze i ponowny przejazd przez granice...
glupie pytania, co sie z tym stalo", gdzie to schowalem, trzepanie samochodu i moja glupia odpowiedz: dalem kumplowi, on to przewiezie" ...
niech chlopaki maja co robic...
poz Fall
Napisano
Wiesz, ale ja dalej nie wiem na podstawie jakiego przepisu oni cos" do Ciebie mieli? Trzeba bylo poprosic o decyzje na pismie, no ze Cie nie przepuszcza, wtedy KAZDY IDIOTA W MUNDURZE zastanowi sie zanim podpisze TAKA BZDURE !!! abraniam przewozu zabawki palstikowej i makiety ..." Uznaniowosc to wielki polski problem.
Napisano
moze Ty jestes gieroj i lubisz problemy...
(sorry za bezposrednosc...)
ja nie mialem ochoty dostac samochodu spowrotem po kilku godzinych rozkrecania w systemie Lego"...
poz Fall
Napisano
Ja nie gieroj", ale oni" tez nie, bo sa mocni" do czasu ... gdy ktos ma racje. Ich" czasy juz mijaja, masz prawo dostac kwit" dlaczego(?). a to jest iewygodne" dla kazdego urzedasa", jak to w UE :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie