Skocz do zawartości

Pogrzebani zywcem w Twierdzy Przemysl

Gość Wojtek Kwilecki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
POMOCY!

Poszukuje jakichkolwiek tropow, informacji i bibliografii dotyczacych niesamowitego wydarzenia, ktore mialo miejsce w Twierdzy Przemysl podczas I Wojny Swiatowej. Chodzi o dwoch rosyjskich oficerow (wedlug innej wersji jencow), ktorzy wskutek wybuchu zostali uwiezieni w podziemnym magazynie zywnosci, mundurow i wszelkich materialow. Po tygodniach bezskutecznych prob wydsotania sie dali za wygrana, a ich zycie stopniowo stawalo sie pieklem. Podobno jeden z nich popelnil po kilku latach samobojstwo, inny przezyl jeszcze kilka lat w zupelnych ciemnosciach (skonczyl sie zapas swiec) i zostal odkopany" przez polskich robotnikow na poczatku lat 20-tych. Zmarl wkrotce po wystawieniu go na swiatlo sloneczne.
Czy ktos slyszal o tej historii i moze wskazac jakiekolwiek wiarygodne zrodla?
Napisano
http://www.odkrywca-online.com/index1.php?action=artykuly&artykul=miejsca2

i pod tym artykułem jest pare info. Trochę info jest w książeczce Jana Różańskiego Twierdza Przemyśl" wydanej w serii Sensacje XX Wieku ( nie mylić z innymi sensacjami )
Napisano
Jestem mieszkańcem pięknego Przemyśla. Zajmuję się militariami i temat pogrzebanych" nie jest mi obcy. Prawdą jest że w latach dwudziestych prowadzono odzysk matalu z wysadzonych fortów, lecz tą historię wszyscy forteczni z Przemyśla traktuję z przymrużeniem oka ( nie wykluczone iż miała miejsce), i jest wykożystywana podczas oprowadzania po fortach a w szczególności po forcie XIII San Riedau na którym to miało się zdażyć owo niesamowite odkrycie. Niemniej mam dostęp do archiwalnego numeru Życia Przemyskiego" w którym to jest zamieszczony wywiad ze świadkiem tego zdarzenia. Wszystkim którzy bliżej zainteresują się tym artykułem prosze o kontakt mailowy.

Pozdrowienia z Twierdzy Przemyśl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie