ariks Napisano 24 Wrzesień 2005 Autor Napisano 24 Wrzesień 2005 Czy mogę prosic o dokładne odczytanie tych napisąów z wykopka blaszki SS 4/ART.ABT.SS POL.DIV oraz szlak bojowy tej dywizji ?/??
ELM_ Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 jeśli się nie myle to jest to blacha żołnierza z 4 komapani Artilerie Abteilung SS Polizei Division. Ale szlak bojowy to już nie moja brocha, z tego co pamiętam to jednostka walczyła we Francji w 1940 roku POZDR
ariks Napisano 25 Wrzesień 2005 Autor Napisano 25 Wrzesień 2005 Dziekuję bardzo w necie tez nie mogę znajść istotnych informacji na ten temat
J-23 Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 4 SS Pol.PzGren.Div. szlak bojowy w skrócie:powstała w 1939 roku na terenie GG, w 1940 przerzucona na front zachodni (kampania francuska), służba okupacyjna we Francji później przeniesiona do Niemiec. podczas ataku na ZSRR w odwodzie później bierze udział w walkach pod Leningradem. w 1942 wycofana z frontu do GG (elementy jednostki pozostały na froncie). w maju 1944 operacje przeciwpartyzanckie w Grecji i Jugoslawii. walki na terenie Serbii i Słowacji. styczen 1945 walki na terenie Pomorza Zachodniego i Gdańskiego. resztki biorą udzial w obronie Berlina.
ariks Napisano 25 Wrzesień 2005 Autor Napisano 25 Wrzesień 2005 Wielkie dzięki bardzo cziekawy szlak słyszałem też ze 24 lutego 1943 utworzono 4 Dywizje Policyjną SS !W linku znajduje sie fotka mojego nieśmiertelnika w takim stanie był wykopany z metalu nierdzewnego kilka własnie blaszek z tego miejsca było w ten sposób uciętych ?http://img304.imageshack.us/img304/8881/blaszkapolicyjna0tz.jpg
Pytanie
ariks
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.